A külföldi értékpapírpiacok mind fontosabbá válnak a magyar kisbefektetők számára. Európában is sok azonban a kockázat, amely az utóbbi néhány évben felértékelte a menekülő devizaként számon tartott skandináv fizetőeszközöket, s ezzel együtt az észak-európai tőzsdéket. Ezért döntött úgy a KBCközül, hogy a norvég, a svéd és dán piacot is elérhetőtév tesi kisbefektetőinek.

A Budapesti Értéktőzsde továbbra is a magyar kisbefektetők elsődleges célpontja, de a 2012-ben hétéves mélypontra süllyedt és egyelőre gyenge növekedési kilátásokkal rendelkező részvényforgalom hatására sokan a külföldi piacokon keresnek befektetési lehetőségeket. A cég felmérése szerint ma már minden második online-tőzsdéző befektetne a magyar mellett külföldi részvényekbe is - hangsúlyozta Takács Szabolcs, a KBC Equitas üzletfejlesztési igazgatója. Ebben lehet különleges szerepe a továbbra is stabilitást és kiegyensúlyozottságot sugárzó skandináv országok értékpapírpiacainak. A dán, a norvég és svéd tőzsdék forgalma, ismertsége ugyan elmarad a legnagyobb európai piacokétól, de kínálatukban a magyar befektetők számára is ismert márkák és vállalatok találhatók

Az új piacokon befektetési célpontokat keresők számára fontos lehet, hogy a skandináv tőzsdéken otthon levő ismert szállítmányozó, a Maersk, a Carlsberg söripari vállalat, a Volvo járműgyár, vagy akár a Hennes and Mauritz (H&M) ruhacég a maga szegmensében egyaránt az iparáguk öt legnagyobb vállalata közé tartozik. Ezek a cégek márkaerejük és szerteágazó bevételeik révén kevésbé függnek az európai gazdasági helyzettől. A norvég Telenor neve szintén ismerősen lehet a magyaroknak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!