Nagyot izzadhattak ma a Toshiba részvényesei, a cégnek ugyanis nem sikerült a greenwichi idő szerint hajnali háromra ígért gyorsjelentését közzétennie. Hírügynökségi értesülések szerint a késlekedés annak volt betudható, hogy a cégnek nem sikerült megegyeznie auditoraival, mekkora leírást is kellene alkalmaznia könyveiben a bajba került atomenergetikai üzletágával kapcsolatban.

A jelentés ugyan nem jött még meg, azonban a cég közzétett a tervezett időpontnál három órával később egy közleményt, amely szerint 712,5 milliárd jen, azaz 6,28 milliárd dollárnyi leírásra kényszerül. Ezzel a cég tavalyi teljes éve ismét veszteséges lehet, s saját tőkéje is elfogyhat a Reuters szerint. A becslések alapján március végével záródó pénzügyi évében a Toshiba menedzsmentje 390 milliárd jenes veszteségre számít, egy évvel korábban egy pénzügyi botrány miatt már 460 milliárdos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a cég.

Ezek a számok még nem véglegesek, a cégnek még egyeztetnie kell azokról auditoraival - figyelmeztettek a közleményben.

A Toshiba még decemberben jelentette be, hogy nukleáris energiával foglalkozó üzletága miatt várhatóan leírásokra kényszerül. Az azóta elterjedt hírek arról szóltak, ennek nagysága elérhetné akár a 700 milliárd jent, azaz a 6,2 milliárd dollárt is. A ma hajnalban közzétett számok ennél magasabb veszteségről szóltak.

A piac idegesen reagált a fejleményekre, a Toshiba részvények árfolyama 8 százalékkal zuhant a tokiói tőzsdén. A Reutersnek megszólaló elemzők arról beszéltek, hogy a gyorsjelentés késlekedése mutatja bajban van a cég. A hírre jelentősen megugrott a Toshiba csődje ellen biztosító CDS-ek árfolyama, 30 bázisponttal, 357/399-re. Ez annyit tesz, hogy 10 millió dollárnyi Toshiba kötvény csődje ellen öt évre most 357 ezer és 399 ezer dollárért lehet biztosítást kötni évente.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!