Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Komolyan veszélyezteti a svájci gazdaság kilátásait az erős frank - derül ki a Deloitte és a BAKBasel elemzőintézet közös felméréséből. A 393 megkérdezett vállalatvezető közel egy ötöde mondta azt, hogy a jövőben szívesebben fektetne be külföldön, de a gépgyártás, az elektronikai és nehézipari cégek körében még rosszabb az arány. Ezek közel negyed mondta azt, hogy komolyan elgondolkodtak termelésük külföldre telepítésén - írja a Wirtshcaftsblatt című osztrák gazdasági lap.

A svájci jegybank idén év elején döntött arról, hogy feladja a frank/euró keresztárfolyamban addig hosszú évek óta védett 1,2-es árfolyamküszöböt. A lépést követően a frank további erősödésnek indult, jelenleg a keresztárfolyam 1,07 közül jár-  emlékeztet a lap. Azóta az erős frank miatt számos svájci cég komoly nehézségekkel néz szembe külföldön, nehéz ugyanis lépést tartaniuk az árversenyben versenytársaikkal, s sokan forgalomcsökkenéssel üzletvesztéssel szembesültek.

Michael Grass, a BAKBasel szakértője szerint egy paritás alatti frank/euró árfolyam már komolyan veszélyeztetné a svájci munkahelyeket.

A felmérés eredményei szerint a cégek 90 százalékának a gazdálkodására volt negatív hatása a frank erősödésének. Mintegy 40 százalékuk mondta azt, hogy emiatt operatív szinten veszteséggel zárják majd az idei évet.

A termelés külföldre költöztetése csak az egyik eszköz, amellyel a cégek megpróbálnak reagálni a frank tartós erősségére. Az üzletpolitika sokaknál átalakult, jellemző, hogy sokan árcsökkentéssel, a költségek lefaragásával és az euró-zónában történő beszerzés erősítésével reagáltak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!