Beütött Svájcban az erős frank

A svájci cégek egyre növekvő hányada tervezi azt, hogy az erős frank miatt további beruházásait inkább külföldön valósítaná meg. Egy ennél is erősebb frank már nagyon komoly veszélyt jelentene.
Napi.hu, 2015. november 12. csütörtök, 11:29
Fotó: MTI/EPA

Komolyan veszélyezteti a svájci gazdaság kilátásait az erős frank - derül ki a Deloitte és a BAKBasel elemzőintézet közös felméréséből. A 393 megkérdezett vállalatvezető közel egy ötöde mondta azt, hogy a jövőben szívesebben fektetne be külföldön, de a gépgyártás, az elektronikai és nehézipari cégek körében még rosszabb az arány. Ezek közel negyed mondta azt, hogy komolyan elgondolkodtak termelésük külföldre telepítésén - írja a Wirtshcaftsblatt című osztrák gazdasági lap.

A svájci jegybank idén év elején döntött arról, hogy feladja a frank/euró keresztárfolyamban addig hosszú évek óta védett 1,2-es árfolyamküszöböt. A lépést követően a frank további erősödésnek indult, jelenleg a keresztárfolyam 1,07 közül jár-  emlékeztet a lap. Azóta az erős frank miatt számos svájci cég komoly nehézségekkel néz szembe külföldön, nehéz ugyanis lépést tartaniuk az árversenyben versenytársaikkal, s sokan forgalomcsökkenéssel üzletvesztéssel szembesültek.

Michael Grass, a BAKBasel szakértője szerint egy paritás alatti frank/euró árfolyam már komolyan veszélyeztetné a svájci munkahelyeket.

A felmérés eredményei szerint a cégek 90 százalékának a gazdálkodására volt negatív hatása a frank erősödésének. Mintegy 40 százalékuk mondta azt, hogy emiatt operatív szinten veszteséggel zárják majd az idei évet.

A termelés külföldre költöztetése csak az egyik eszköz, amellyel a cégek megpróbálnak reagálni a frank tartós erősségére. Az üzletpolitika sokaknál átalakult, jellemző, hogy sokan árcsökkentéssel, a költségek lefaragásával és az euró-zónában történő beszerzés erősítésével reagáltak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.11.22 06:01

Svájc prémium termékeket állít elő,aki ezt eddig megvette,kicsit többért is megveszi.Magyarul senkivel nem versenyez a világpiacon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Phrascarica, 2015.11.21 17:54

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.11.12 15:33

azért nagyon nem kell aggódni értük, a chf csak az eurohoz képest erősödött, az usdhez , az ehhez kötött árfolyamú arab devizákhoz vagy pl. a jüanhoz képest még gyengült is az utóbbi hónapokban.


márpedig a svájci export igen jelentős hányada megy európán kívülre, pl az évi 100 milliárd chf körüli volumenű óraexport fő felvevőpiaca az arab világ, a távol -kelet és az usa.
ráadásul a svájci luxuscikkek piaca amúgy sem árérzékeny.

nem véletlen, hogy svájcban gyakorlatilag nincs munkanélküliség a, a gdp szépen nő, a külkertöbbletük pedig hatalmas.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html