Az új tulajdonhányadot az AutoWallis 868 millió forint összegű apportos tőkeemelés részeként szerzi meg az igazgatóság csütörtöki döntése alapján. Az alaptőke így 3,722 milliárd forintról 3,847 milliárd forintra nő, a fennmaradó több mint 742 millió forint tőketartalékába kerül - írja az MTI.

Az újonnan, zártkörben kibocsátandó 10 049 568 darab AutoWallis-részvény névértéke 12,50 forint, kibocsátási értéke az elmúlt 30 nap tőzsdei átlagárfolyama, vagyis 86,4 forint. Az apport ellenében kapott részvényekre vonatkozóan az eladók elidegenítési tilalmat vállaltak, így 2021. május 31-ig egyáltalán nem értékesíthetnek részvényeket, majd 5 évig korlátozott mennyiségben, ütemezésben, meghatározott árfolyamértékben. A tulajdonszerzést a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásának is meg kell erősítenie.

Az AutoWallis-csoport tagjai ezt követően új flottamárkákkal egészülhetnek ki, emellett bővül az értékesítési és szervízhálózat is. A tulajdonszerzés hozzájárul ahhoz, hogy a stratégiájának megfelelően a vállalat 2029-re a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatója legyen - indokolták a tranzakciót.

A több mint 115 főt foglalkoztató Iniciál Autóház Kft. a nyugati országrész meghatározó vállalata, amely hét autómárka értékesítését és márkaszervizelését látja el négy telephelyen - derül ki a közleményből.

Az Autowallist a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. Részvényei szerdán 86,4 forinton zártak. Egy éven belül a legmagasabb árfolyamuk 120 forint, a legalacsonyabb 51,2 forint volt.

A társaság az idei első félév adatait kedvezőnek tekinti. Múlt heti közleményük szerint a majdnem 25 százalékkal visszaeső belföldi piacon csupán 5,6 százalékkal csökkent az eladásuk, a nemzetközi üzletáguk viszont 15,6 százalékkal bővítette az eladásait. Az autóipari szolgáltatói üzletág visszaesése erőteljesebb volt, de a vállalat abban bízik, hogy a második félévben már nem lesz jelentős visszaesés, a kereslet visszatér a megszokott szint közelébe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!