Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új tulajdonhányadot az AutoWallis 868 millió forint összegű apportos tőkeemelés részeként szerzi meg az igazgatóság csütörtöki döntése alapján. Az alaptőke így 3,722 milliárd forintról 3,847 milliárd forintra nő, a fennmaradó több mint 742 millió forint tőketartalékába kerül - írja az MTI.

Az újonnan, zártkörben kibocsátandó 10 049 568 darab AutoWallis-részvény névértéke 12,50 forint, kibocsátási értéke az elmúlt 30 nap tőzsdei átlagárfolyama, vagyis 86,4 forint. Az apport ellenében kapott részvényekre vonatkozóan az eladók elidegenítési tilalmat vállaltak, így 2021. május 31-ig egyáltalán nem értékesíthetnek részvényeket, majd 5 évig korlátozott mennyiségben, ütemezésben, meghatározott árfolyamértékben. A tulajdonszerzést a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásának is meg kell erősítenie.

Az AutoWallis-csoport tagjai ezt követően új flottamárkákkal egészülhetnek ki, emellett bővül az értékesítési és szervízhálózat is. A tulajdonszerzés hozzájárul ahhoz, hogy a stratégiájának megfelelően a vállalat 2029-re a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatója legyen - indokolták a tranzakciót.

A több mint 115 főt foglalkoztató Iniciál Autóház Kft. a nyugati országrész meghatározó vállalata, amely hét autómárka értékesítését és márkaszervizelését látja el négy telephelyen - derül ki a közleményből.

Az Autowallist a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. Részvényei szerdán 86,4 forinton zártak. Egy éven belül a legmagasabb árfolyamuk 120 forint, a legalacsonyabb 51,2 forint volt.

A társaság az idei első félév adatait kedvezőnek tekinti. Múlt heti közleményük szerint a majdnem 25 százalékkal visszaeső belföldi piacon csupán 5,6 százalékkal csökkent az eladásuk, a nemzetközi üzletáguk viszont 15,6 százalékkal bővítette az eladásait. Az autóipari szolgáltatói üzletág visszaesése erőteljesebb volt, de a vállalat abban bízik, hogy a második félévben már nem lesz jelentős visszaesés, a kereslet visszatér a megszokott szint közelébe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!