Tétova délelőtt után meredeken esni kezdtek az irányadó indexek Nyugat-Európában azt követően, hogy az ötödik legnagyobb amerikai brókercég, a Bear Stearns bejelentette: a JPMorgan közbenjárásával a Fed segítségére szorul fenyegető illikviditási problémái megoldása miatt. A Federal Reserve New York-i központja gyorssegélyben részesítette a pénzintézetet, amelynek összeomlása az Egyesült Államok jelzálog-hitelpiacának második legnagyobb kötvénykibocsátójaként általános pánikot idézett volna elő a piacokon. A pánikhelyzet a mentőakció ellenére adott volt, a Bear Stearns részvényei ellen intézett támadás során a brókercég papírja több mint 50 százalékot veszített értékéből, a pénzpiaci szektorral szemben kiújuló gyanút pedig csak növelte az a nüansz, hogy a Bear Stearns a hét folyamán többször is cáfolta azt a piaci pletykát, miszerint mozgótőke-hiányban szenvedne, annak ellenére, hogy partnerei napok óta nem voltak hajlandók hosszú távú megállapodást kötni vele. A DAX 0,75 százalékos mínuszban zárt, a nap vesztese Frankfurtban az Infineon Technologies lett, 5,2 százalékot csökkent a papír árfolyama. A nap nyertese viszont ugyanilyen mértékű emelkedést regisztrált záráskor, az idegenforgalomra szakosodott TUI részvényeit 5,3 százalékkal magasabban jegyezték. A DAX-on jegyzett 30 blue chip közül a TUI-n kívül egyedül a gyógyszergyártó Merck zárt nyereséggel, a legnagyobb veszteségek a bankrészvényeket érték. A Footsie csökkenése némiképp meghaladta a frakfurti irányadó indexét, a londoni tőzsdeindex 1,1 százalékos mínusszal zárt pénteken. Londonban is a pénzpiaci részvényeket véreztették ki a leginkább, a HBOS több mint 6 százalékot, míg a Barclays 4, a Royal Bank of Scotland pedig 2,5 százalékot vesztített. Az FTSE esését mérsékelték az aranyralli miatt jól szereplő bankrészvények. A CAC 40 Párizsban 0,8 százalékot veszített.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!