Bevonhatják a Mol-részvényeket - emelkedik az árfolyam?

Legfeljebb tízszázaléknyi saját részvény bevonására számítanak a Mol jövő évi közgyűlésén a lapunk által megkérdezett elemzők. A lépés szerintük egyértelműen pozitív hatást gyakorolna az árfolyamra, de jót tenne a Mol-menedzsment megtépázott reputációjának is.
NAPI Online, 2007. október 16. kedd, 12:41
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A Mol "közelében" lévő mintegy 42 százaléknyi saját részvényből legfeljebb mintegy 25-28 százaléknyi papír bevonására lenne elméleti lehetősége a társaságnak, a BNP Paribas-nál és a Magnoliánál lévő csomagok esetében a rájuk vonatkozó opciós szerződések miatt ugyanis erre nincs lehetőség. Ha pedig összejön a CEZ-zel tervezett részvénycserés ügylet, azzal még egy 10 százalékos pakk kerül ki a Mol "felügyelete" alól, tehát összességében úgy vélem, legfeljebb egy 10 százalékos sajátrészvény-csomag bevonására kerülhet sor a társaság következő közgyűlésén - mondta el lapunknak Tordai Péter, a KBC elemzője. A bevonással arányosan ráadásul az OMV részesedése is emelkedne, így nem hiszem, hogy ennél több papír kivonását megkockáztatná a menedzsment. Egy ekkora csökkentést viszont nagyon fontos lenne meglépniük ahhoz, hogy visszanyerjék az utóbbi időben megingott bizalmat - tette hozzá.

A KBC egyébként - a piaci szereplők többségével ellentétben - modelljeiben már számol a bevonás hatásaival, a tőkeszerkezet ily módon történő optimalizálása pedig értékteremtő lépésnek látszik, azonnal javulnának az egy részvényre vonatkozó mutatók. Figyelembe véve egyébként a saját részvények bevonásának lehetőségét, az OMV-ajánlat egyáltalán nem tűnik gálánsnak - mondta el Tordai -, legfeljebb akkor lenne annak tekinthető, ha az elkölteni tervezett 11 milliárd eurós összeg csak a közkézen lévő papírok között oszlana meg.

A sajátrészvény-vásárlási programot elvileg tőkeoptimalizációs céllal hirdette meg a Mol-menedzsment, a papírok bevonását pedig a program kezdetén deklarálták is.

Akkor azonban még nem látszott, hogy az OMV ilyen elánnal küzd majd a társaság feletti kontroll megszerzéséért - márpedig ez nagyban növeli a bizonytalanságot a papírok bevonásával kapcsolatban - mondta Török Bálint, a Buda-Cash elemzője. A papírok bevonása leginkább attól függ, mennyire tartja erősnek pozícióit a Mol-menedzsment. A jövő áprilisi közgyűlésig egy kicsit elülhetnek a dolgok, ami nagyban segítheti a döntés meghozatalát - vélekedett Török.

Az elemző szerint annak lenne pozitív üzenete, ha legalább egy 10 százalékos pakett bevonásáról hozna döntést a társaság. Ő is úgy véli, ez a közgazdasági okokon túl bizalmi kérdés is, a lépéssel a Mol-menedzsment sokat javíthatna megítélésén, bár ehhez már az is elég lenne, ha a papírok egy részét sikerülne pénzzé tenni, például a CEZ-nek történő eladással. A Mol eladósodottsági mutatói ugyanis rettentő sokat romlottak az elmúlt hónapokban, a korábbi negatív eladósodottsági szint mostanra már a cég által megszabott felső limit közelébe lendült.

Nem számolok a Mol saját részvényeinek bevonásával, de esélyt látok rá - nyilatkozta Pletser Tamás, az ING elemzője. A menedzsment reputációja ugyanis jelentősen romlott az elmúlt időszakban, ez pedig egy pozitív gesztus lenne részükről - tette hozzá. Tíz százaléknál több részvény bevonását azonban az ING szakembere sem tartja valószínűnek. Véleménye szerint a kivonás - bár mindenképp pozitív hír lenne - nem feltétlenül járna azonnali hasonló mértékű árfolyam-emelkedéssel, a Mol kurzusa ugyanis most egy jelentős felvásárlási prémiumot tartalmaz, ami nélkül 22-24 ezer forint közelében kéne lennie. Márpedig ha annyira megnyugszik a helyzet, hogy lehetőség nyílik a saját részvények bevonására, ez a prémium bizonyosan kikerül az árfolyamból.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK