BUX
39723

Bezárja román fióktelepét a CIG Pannónia

Kissé kapkodónak tűnik, hogy alig negyedévvel azután, hogy új vezetőt nevezett ki, a CIG Pannónia bezárja romániai fióktelepét és - szlovák mintára - a Brokernet román érdekeltségére alapozva határon átnyúló szolgáltatás keretében értékesíti termékeit a román piacon.

Nagy László Nándor, Deák Bálint, 2011. szeptember 5. hétfő, 08:38

A sokadik átalakítás után a komoly költségvágáson áteső a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. úgy határozott, hogy megszünteti romániai fióktelepét és a jövőben határon átnyúló szolgáltatás keretében, kizárólag brókeri csatornán keresztül szolgálja majd ki a román piacot, ahol - Szlovákiához hasonlóan - a Brokernet Csoport helyi cégére támaszkodik majd. A most elhatározott intézkedés eredményeképpen éves szinten több mint 500 millió forintos igazgatási költség megtakarítást remél a biztosító. Ez az eddig meghozott magyarországi intézkedésekkel együtt megközelíti az 1 milliárd forintot. Az igazgatóság a romániai üzleti tevékenység átalakításától és a meghozott intézkedésektől az értékesítés további növekedése mellett a költséghatékonyság, így a cégcsoport tekintetében az üzleti eredmény nagymértékű javulását várja. 2011 első félévében a CIG újonnan értékesített szerződései éves állománydíjának már 7,8 százalékát külföldön eladott életbiztosítás adja.

A romániai értékesítés régóta nagy gondja a társaságnak. A biztosító tavaly nyáron újította meg teljesen az addig nem a tervek szerint teljesítő leánycégének teljes vezetését. Bár az azt követő sajtó- és részvényesi találkozókon a biztosító vezetői optimistán nyilatkoztak a romániai folyamatokról, idén május közepétől új vezetőt, az ING-től igazolt Csepeli Sándort nevezték ki a romániai fióktelep élére. A kinevezést alig negyedévvel követő újabb lépés kissé furcsának tűnik. Sándort Benedek, a biztosító befektetői kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója úgy tájékoztatta a Napi Gazdaság Online-t, hogy a szakember az átalakítások befejezését követően (ami jó pár hétig eltart majd) a budapesti központban fog tovább dolgozni.

A cégcsoport a 2008 májusi magyarországi indulást követően 2009 májusban Romániában, majd 2010 szeptemberben Szlovákiában kezdte meg tevékenységét. Az első félévében az újonnan értékesített szerződések éves állománydíjának már 7,8 százalékát külföldön eladott életbiztosítás adta. Működési formáját tekintve Szlovákiában határon átnyúló tevékenység keretében, Romániában a Bukarestben felállított, a romániai értékesítést támogató fióktelepen keresztül folytatta tevékenységét a társaság, az értékesítés saját hálózattal és brókeri kapcsolattal történt.