A helyi szabályozás szerint a tőzsde igazgatója a vezető index hét százalékos esése esetén már elrendelheti a kereskedés leállítását - írja az ElComercio.pe. A zuhanást az váltotta ki, hogy a hétvégi perui parlamenti és elnökválasztásokon meglepő eredmény született, a baloldali nacionalista Ollanta Humala - nem végleges adatok szerint - a szavazatok 51,4 százalékát szerezte meg, a jobbközép Keiko Fujimori pedig csak 48,6 százalékot. Pedig a legutóbbi közvéleménykutatások határozottan a jobboldali jelölt győzelmét prognosztizálták, amit akkoriban a tőzsde érezhető emelkedéssel honorált.

Az első forduló óta végig szoros eredmény miatt elkeseredetten kemény, időnként durva választási harcban a felek minden lehetséges eszközt megragadtak, Ollanta Humala volt ezredes esetében például főleg radikális múltjával riogattak, és azzal, hogy a venezuelai Chávezhez hasonló erősen baloldali útra viheti az országot (államosítások, komoly beavatkozás a gazdaságba, autoriter kormányzás, bőséges szociális juttatások a szegényeknek.)

A japán származású Keiko Fujimori asszonyt pedig főként azzal igyekeztek befeketíteni, hogy apja, a korrupció és népellenes bűntettek miatt hosszú időre börtönbe zárt Alberto Fujimori példáját követi majd, és közben fog járni annak idő előtti szabadon bocsátása érdekében.

Ezzel Peru történetében először választottak egyértelműen baloldali elnököt - írja az El País spanyol napilap -, akinek azonban most bizonyítania kell, hogy választási ígéretei őszinték voltak. Azaz tiszteletben tartja az állampolgári szabadságjogokat, és azt a gazdasági modellt, amely az utóbbi időben lehetővé tette Perunak, hogy Kínáét is meghaladó ütemű gazdasági növekedést érjen el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!