Bár a nemzetközi piacokon sem éppen rózsás a hangulat, miután több rossz hír - többek között a csalódást keltő olasz GDP adat, amely a második negyedévben 0,2 százalékkal zsugorodott, valamint az eszkalálódó orosz-ukrán konfliktus - hatására elkezdett erősödni a kockázatkerülő magatartás a csütörtöki euróövezeti és brit jegybanki kamatdöntés előtt.

A magyar forint dél után nem sokkal az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben is kétéves mélypontot ütött, ám a fenti nemzetközi hírekhez még hazai hír is társult, ami Kolba Miklós, az ING devizapiaci üzletágának vezetője szerint nagyobb mértékben benne lehet a gyengülésben. Ez pedig az az auguszus 1-től érvénybe lépő szabályozás, miszerint az MNB a kéthetes jegybanki instrumentumot kötvény helyett betétté alakítja, de még hozzá adódhatott a szeptemberre várható devizahiteles döntés miatti várakozás is. Kolba szerint az ebből adódó állampapír-piaci átrendeződés lehet az, ami a nagyobb arányú forintgyengülés mögött van. (Augusztus 6-án, azaz ma jár le az utolsó előtti kéthetes MNB-kötvény, amelynek állománya 4931 milliárd forint volt, majd a július 30-án indult utolsó, régi típusú konstrukció keretében már csupán 4719 milliárd forintot helyeztek el a piaci szereplők - ennek lejárata augusztus 13-a. Az új típusú, immár kéthetes MNB-betét első aukcióját augusztus 6-án tartják.)

Dél után nem sokkal az euróval szemben 317,19, a dollárral szemben 237,88, míg a svájci frankkal szemben 216,01 forintig szaladt a kurzus. Kolba úgy véli, hogy az euró/forint 317,20-317,50-es szintig mehet el az új MNB szabályozás miatt, majd valamennyit korrigálhat, ám a szakember szerint az árfolyam 310 forint felett marad.

(Bár látszólag a két és féléves mélypont még nem a világ vége, ám ehhez érdemes hozzátenni, hogy az MNB árfolyamstatisztikái szerint a magyar fizetőeszköz az euróval szemben a történelemben csupán két napon át volt rosszabb helyzetben: 2012. január 4-én az MNB-középárfolyam 319,45 forint, majd január 5-én 321,93 forint volt. - a szerk.)

Negyed kettő körül kissé korrigált a magyar deviza, az eurót 316,70, a dollárt 237,40, a svájci frankot 260,60 forinton jegyezték, 1,3340 dolláros euróárfolyam mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!