Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az irányadó török tőzsdeindex 4,69 százalékos mínuszban állt a nyugat-európai nyitás idején, miután korábban 8 százalékos napi esésnél is tartott. Az euró líraárfolyama 1,25 százalékos napi emelkedéssel 2,4672 lírán állt, közép-európai idő szerint nem sokkal fél tizenegy után.

A hétvégén több tízezren tüntettek a nagyobb török városokban és több helyen össze is csaptak a rohamrendőrökkel. A tüntetések egy isztambuli park részleges átalakítása miatt kezdődtek, de immár a 2003 óta hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök és kormánya ellen szólnak.

"A kockázat egyértelműen az, hogy ez az egész el fog húzódni és akkor az a veszély fenyeget, hogy erőszakosabbá válnak az események, ami teljesen más szintre emelné a törökországi helyzetet" - értékelt Timothy Ash, a Standard Bank elemzője.

"Azt várnám, hogy a török hatóságok, így különösen a központi bank aktívan nyugtassa a befektetőket. A jegybank szempontjából gondot okozhat, hogy a líra már az elmúlt héten is gyengült világpiaci hatások miatt" - tette hozzá.

A kétéves lejáratú török állampapírok másodpiaci referenciahozama 6,48 százalék volt hétfőn, magasabb a péntek esti 6,07 százaléknál. A tízéves kötvények hozama 6,84 százalékról 7,12 százalékra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!