BUX
39138

Bikák húzzák a forintot

Jó hangulatban erősödött a forint; a februári reformtervek bejelentése óta a magyar deviza erősödő trendben, "bullish" üzemmódban van.

NAPI, 2011. január 27. csütörtök, 16:37

A Japán leminősítéséről szóló reggeli hírek csak rövidebbi ideig befolyásolták a kereskedést, ettől függetlenül jó hangulat uralkodik a piacon Csajbók Róbert, az ING devizapiaci tradere szerint. A kedvező környezet azóta áll fönn, hogy a magyar kormány közölte, februárban strukturális reformokat jelent majd be. A fő irányt az árfolyamok alakulását tekintve a zloty/forint keresztkötések határozták meg.

Az eurót nap közben 275,25 és 272 forint között jegyezték, délután négy óra után 272,15 forintért adták az euró egységét; a svájci frankért 210, a dollárért 198,30 forintot kértek. Erősödött az euró is a dollárral szemben, a jegyzés immár 1,38 közelében tartózkodik.

Az üzletkötő szerint, amíg a februári bejelentéseket nem ismeri meg a piac, addig fönnmarad a jelenlegi pozitív miliő, ami 270 és 275 forint közötti euró-árfolyamot jelenthet a következő egy-két hétben.

A délelőtti, a Morgan Stanley-nek tulajdonított bejelentés kacsának bizonyult piaci vélemények szerint. A hírek arról szóltak, hogy továbbra sem zárható ki Magyarország visszaminősítése a befektetésre már nem ajánlott - "bóvli" - adósosztályzati kategóriába, mivel a hitelminősítőknek nem tetszik a nyugdíjpénztári rendszer átalakítása - közölték csütörtökön londoni felzárkózó piaci elemzők az MTI tudósítása szerint.