Ott vagyunk már? Ott vagyunk már?- kérdezi a türelmetlen szamár a Shrekkben, s a befektetők is hónapok óta, igaz, utóbbiak a részvénypiac alját várják egyre türelmetlenebbül. A Bloomberg legújabb elemzése szerint vannak már erre utaló jelek, az aktuális negyedévben a tőzsdei cégek leépítési és egyszeri költségei mutatják ezt. Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek operatív eredménye és nettó profitja közti különbség legutóbb 2002 utolsó negyedévében volt ilyen nagy, mint amekkorára az aktuális negyedévben várják, s ez akkor a medve visszavonását jelezte a részvénypiacokról. Akkor a működési eredmények összesítve 67 százalékkal haladták meg az összesített nettó eredményeket. Az ok egyszerű számos megszólaltatott elemző szerint. Az egyszeri költségek javarészt a nem nyereséges üzletágak leépítése miatti leírásokból, és a költségcsökkentési intézkedésekből, elbocsátásokból adódik. Ha ezek a lépések megtörténtek, akkor a következő negyedévekben már megindulhat a profitok újbóli növekedése, ami a részvényárfolyamokban is tükröződni fog. A profitok öt negyedéve tartó lemorzsolódása így véget érhet (Ez a leghosszabb ilyen időszak a nagy gazdasági válság óta). Persze a megkérdezett elemzők figyelmeztetnek, mivel a visszaesés egyelőre nagyobbnak néz ki, mint a dot-com lufi kipukkadásakor, ezért a felépülés is jóval lassabb lehet majd, mint 2003-ban. Szintén óvatosságra intő jel, hogy hónapok óta számtalan elemzés jelent már meg, amely a bessz végét vetítette előre, a tőzsde árfolyamok azonban egyelőre nem hallgattak ezekre a jóslatokra.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!