Az amerikai szójabab-határidők pénteken emelkedtek, ami két egymás utáni napon jelentett pluszt. A szójaalapú biodízel-üzemanyag-kereslettel indokolták szakértők a drágulást. A biodízelben májusban felhasznált szójaolaj mennyisége 778 millió fontra, azaz 353 ezer tonnára nőtt, szemben az előző havi 672 millió fontról, azaz 305 ezer tonnáról - írja a portál.

A kukorica határidős árak csökkentek és a havi, csaknem 7 százalékos hanyatlást is az okozta, hogy a júliusi amerikai közép-nyugati időjárás javulása miatt megnövekedett annak a valószínűsége, hogy az USA-ban a betakarítás mértéke emelkedjen. Ez ellentételezi a fokozott gabonavásárlásokat, amelyek Kínából érkeznek. Az USDA csütörtökön megerősítette, hogy a kínai vásárlók 1,937 millió tonnát vásároltak az Egyesült Államoktól, ami a legnagyobb kukoricavásárlásával a Washington és Peking között feszültségek növekedése ellenére.

A párizsi gabonatőzsdén a repce, a takarmánybúza és a kukorica ára is emelkedett, egyedül a malmi búza ára mérséklődött a következő határidőre. A repce ára 50 eurócenttel a 381,75 euró/tonnás értékig emelkedett, a takarmánybúza kereskedése minimális, 5 eurócentes pluszt hozott és 165,85 eurón hagyta el a termék a parkettet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!