Bíróság előtt a csaló brókerek

Hat egykori bróker ellen indult bírósági eljárás kedden Londonban, azzal a váddal, hogy részesei voltak a Libor-manipulációs botránynak.
MTI-Eco, 2015. október 6. kedd, 18:30
Fotó: Reuters

A londoni City tőszomszédságában lévő Southwark kerület koronabíróságán a vád képviselője keddi nyitó perbeszédében azt mondta, hogy a hat vádlott - Noel Cryan, Darrell Read, Danny Wilkinson, Colin Goodman, James Gilmour és Terry Farr - "széleskörű manipulációt űzött" a Libor-kamattal. Ez az első eljárás, amely a Libor-ügyben brókercégek volt alkalmazottai ellen indult; az eddigi perekben banki kereskedőket vontak felelősségre.

Az ügyész szerint a vádlottak szorosan együttműködtek Tom Hayes volt banki kereskedővel, akit ugyanebben az ügyben ugyanez a bíróság augusztusban 14 évi börtönbüntetésre ítélt. Ez az eddigi legsúlyosabb ítélet, amelyet Nagy-Britanniában pénzügyi csalásért valaha is kiróttak. A 35 éves Hayes volt a vádhatóság szerint a manipulációs hálózat főszervezője. Hayes tagadta bűnösségét, és fellebbezést nyújtott be.

Az azóta nemzetközivé duzzadt, hatalmas bírságokhoz vezető ügy 2012 nyarán robbant ki, amikor a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) és a brit pénzügyi felügyelet feltárta, hogy a Barclays és más nagybankok egyes kereskedői a globális pénzügyi válság előtt és alatt haszonszerzés céljából manipulálták a Libort.

A Libor (London interbank offered rate) - amelyet naponta rögzítenek a kialakításában részes bankok által saját bankközi hitelköltségeikről beterjesztett becslések alapján - a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, évente 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a teljes világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse.

A Barclayst már a botrány kirobbanásának évében 290 millió font (125 milliárd forint) bírsággal sújtották a brit és az amerikai piacfelügyeleti hatóságok. Az ügy nyilvánosságra kerülése után nem sokkal távozott Bob Diamond vezérigazgató és a bank akkori elnöke, Marcus Agius is.

A vizsgálat azóta kiterjedt számos más bankcsoportra is, hasonló kamatmanipulációs tevékenység gyanújával. A Royal Bank of Scotlandre (RBS) két éve 390 millió font büntetést róttak ki a brit és az amerikai hatóságok, a Rabobank három volt kereskedője ellen pedig az Egyesült Államokban emeltek vádat piaci manipuláció vádjával.
Az ügy bonyolult mivoltát jelzi, hogy a hat egykori bróker ellen kedden indult londoni bírósági eljárás a várakozások szerint 12-14 hétig tart.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK