Bírságolt az MNB a Brexit kapcsán

Az MNB ma közzétett határozatában 8 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a KBC Securities Magyarországi Fióktelepére tiltott piacbefolyásolás miatt.
Napi.hu, 2017. január 2. hétfő, 12:34
Fotó: Napi.hu

A jegybanki intézkedés oka, hogy a fióktelep döntően valós befektetési szándék nélküli, - az informatikai rendszer hibás automatizmusai által létrehozott - jelentős volumenű tőzsdei megbízásaival potenciálisan hamis, félrevezető piaci jelzéseket adott, továbbá az érintett pénzügyi eszköz árfolyamát mesterséges, rendellenes szinten rögzítette.

Az MNB hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének (KBC Securities) tevékenységét. A jegybank piacmonitoring tevékenysége keretében észlelte, hogy a fióktelep a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 2016. június 24-én jelentős volumenben hajtott végre automatikus eladási, majd - ugyanarra az eszközre vonatkozóan, néhány perc eltéréssel - vételi tranzakciókat.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az MNB megállapította, hogy a KBC Securities olyan tőzsdei ügyleteket kötött, amelyek a tőkepiaci törvény (Tpt.) értelmében tiltott piacbefolyásolásnak minősülnek. A fióktelep ugyanis egy konkrét tőzsdei termékre vonatkozóan, döntően valós befektetői szándék nélkül - helytelenül kialakított automatizmusok által - jelentős nagyságrendű eladási megbízásokat rögzített, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy az érintett termék kínálati viszonyairól félrevezető jelzéseket közvetítsenek a piaci szereplők felé. Nem sokkal később ugyanerre a termékre vonatkozóan - szintén automatikusan - küldött vételi megbízások miatt az adott pénzügyi eszköz árfolyama mesterséges módon, a piac félrevezetésére alkalmas szinten rögzült. A szándékolatlan megbízások hátterében a társaság automatizált rendszereinek lassulása állt, melyet a Brexit (Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépéséről döntő népszavazás) miatt a szavazás másnapján világszerte megnövekvő tőzsdei tranzakciók okoztak.

A Tpt. szerint piacbefolyásolásnak minősül (többek között) minden olyan megbízásadás, illetve ügyletkötés, mely - szándéktól függetlenül - félrevezető jelzést ad/adhat a pénzügyi eszköz keresleti-kínálati viszonyairól, továbbá amely az eszköz árfolyamát mesterséges vagy rendellenes szinten rögzíti.

A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt az MNB 8 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a KBC Securities-re. A jogkövetkezmény megállapításánál a jegybank elsődlegesen azt értékelte, hogy a piacbefolyásolás különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése, valamint annak tisztasága szempontjából. A bírságösszeg meghatározása során súlyosító körülménynek számított, hogy a fióktelep széles körben ismert, professzionális piaci szereplő. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a KBC Securities az eljárás során együttműködő magatartást tanúsított és kártalanította a piacbefolyásolással érintett befektetőit, valamint intézkedett az informatikai anomália megszüntetéséről.

A pénz- és tőkepiacok biztonságos működésének alapfeltétele az átláthatóság, az, hogy a befektetők és valamennyi szereplő számára - döntéseik meghozatalához - azonos módon elérhető, valós és objektív információk álljanak rendelkezésre a pénzügyi eszközök árfolyamáról, illetve azok keresleti és kínálati helyzetéről is - fogalmazott a jegybank.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK