Mindent összevetve, 2021 jelentős év volt a bitcoin számára, már 13 év is elmúlt azóta, hogy a kriptopénz fehér könyvét bemutatták a világnak, már megjelentek a követői, néhány helyen még legálissá is vált. De ez nem jelenti azt, hogy nagykorúvá vált - írja cikkében a Bloomberg.

Az év nagy részében a bitcoin szárnyalt, és új csúcsokat ért el, amikor hobbikereskedők, fedezeti alapkezelők és Wall Street-i sztárok tömegei szálltak be, és El Salvador lett az első ország, amely hivatalos fizetőeszközként is elfogadta. A befektetők által régóta keresett határidős bitcoin ETF végre elindult, és rengeteg pénzt vonzott. Mindeközben egy egész, blokklánc-technológián alapuló kriptogazdaság bukkant fel, amely segít átformálni a művészetek, a sport és a szerencsejátékok világát.

Pedig egyes mérések szerint a világ legnagyobb kriptopénze közel 50 000 dolláron majdnem olyan kiszámíthatatlan, mint 5000 dolláron. Az elmúlt öt év árfolyammozgásai alapján a bitcoin 2017-ben 23 alkalommal mozdult el két szórásnál nagyobb mértékben az átlagától bármelyik irányba. Eddig 2021-ben - sokan a fő mainstream kitörési pillanatának tekintik ezt az évet - a bitcoin 19 ilyen elmozdulást regisztrált - derül ki a Bloomberg által összeállított adatokból. 

Miért vannak ezek a vad kilengések? Egyrészt még mindig nehéz meghatározni, hogy a bitcoin hova illik a pénzügyi világban, és hogyan kell besorolni. Az egyetlen biztos dolog vele kapcsolatban a korlátozott kínálat: mindössze 21 millió token kerül forgalomba. 

"Még mindig rengeteg a bizonytalanság a jövővel kapcsolatban - annyira mainstream lett, hogy tudjuk, hogy van értéke, de hogy mi az az érték, azt hiszem, még mindig nagyon sok vita tárgya" - mondta Jim Greco, a Radkl kereskedési üzlet ügyvezető igazgatója.

A játékban szerepet játszó egyéb erők közé tartozik a piac bonyolult, szétszórt szerkezete. A kriptovalutákkal éjjel-nappal, az év minden napján, a világ minden táján, számos különböző tőzsdén kereskednek. Hétvégén, amikor a kereskedés ritka, az árak drasztikusan ingadozhatnak. És nincsenek megszakítók vagy lehűlési időszakok - mint például a részvények esetében -, amelyek segítenének ellensúlyozni a hirtelen mozgásokat.

Mindezt súlyosbítja az a tény, hogy a bitcoin kereskedésre rendelkezésre álló kínálata csökken: lényegében egy illikvid termék, amely egy olyan befektetői kör birtokában van, akik hajlamosak vásárolni és tartani a terméket. A Glassnode piackutató cég adatai szerint az érme jelenleg forgalomban lévő kínálatának több mint 75 százalékát ilyen számlákon tartják, és ez a szám idén folyamatosan nőtt.

A volatilitás természetesen kétirányú utca - bár a fogalomnak negatív felhangja van, felfelé is számít. Az idei 60 százalékos nyereséggel a bitcoin az év egyik legjobban teljesítő eszköze. A hívei ragaszkodnak ahhoz, hogy a kripto a következő nagy dolog a pénzügyi világban, de a folyamatos kilengések még mindig a kezdeti időkre utalnak. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!