A fellendülést a hashrate, azaz a bitcoin-hálózat összes bányászának számítási teljesítményének leírása alapján mérik. Kína sokáig az iparág epicentruma volt, korábbi becslések szerint a világ bitcoin-bányászatának 65-75 százaléka ott zajlott. Miután azonban Peking májusban gyakorlatilag száműzte az ország kriptopénz-bányászait, a bitcoin hashrate több mint 50 százaléka kiesett a globális hálózatból.

Péntektől a Blockchain.com adatai azt mutatják, hogy a hálózat teljesen lefaragta ezeket a veszteségeket. A hálózat hashrátája öt hónap alatt mintegy 113 százalékkal nőtt – írja a CNBC.

"A Bitcoin ellenállt egy nemzetállami támadásnak" - mondta Kevin Zhang a Foundry digitális valutával foglalkozó cég nevében.

A hashrate emelkedése jót jelenthet a világ legnépszerűbb kriptopénzének árfolyamára nézve, amely az elmúlt hónapban 30 százalékot esett. A kínai tiltás egyértelmű "vételi" jelzés volt, ahogyan azt megelőzően a Google és a Facebook esetében is Brandon Arvanaghi bitcoin bányászmérnök szerint, aki most a Meow nevű céget vezeti.

Arvanaghi számára azonban az egész megpróbáltatás legnagyobb tanulsága az, hogy a bitcoin bányászat túlélte az eddigi legnagyobb stressztesztet, és nem történt nagy dráma.

"A bitcoin-hálózat ellenállt egy nagy szuperhatalom támadásának, és hat rövid hónappal később erősebben jött ki belőle, mint valaha. Hogyan érvelhetne bárki is újra azzal, hogy 'De mi van, ha a nemzetek betiltják?" - mondta.

A CNBC által megkérdezettek közül senki sem gondolta, hogy a hálózat az év végéig vissza fog pattanni.

Marshall Long texasi bitcoin-bányász és mérnök - aki a folyadékhűtéses infrastruktúrát használó, teljesen integrált bitcoin-bányász Rhodium Enterprises építészeti vezetője - a CNBC-nek elmondta, hogy kissé meglepte a helyreállás üteme.

"Azt gondoltam, hogy valamikor január végén, február elején leszünk itt" - mondta. Mások úgy gondolták, hogy még ennél is tovább fog tartani, és további hat-tizenkét hónapot tettek hozzá Long előrejelzéséhez.

Zhang szerint a bitcoin-hálózat gyors fellendülése azért következett be, mert az Egyesült Államok megteremtette az alapokat ahhoz, hogy a bányászat új Mekkájává váljon. Zhang szerint az Államokban "hatalmas étvágy van a növekedésre, az infrastruktúra kiépítésére és az elapadt energia kihasználására".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!