Újabb támadást indítottak el a sokat kritizált bitcoin. Túl azokon az érveken, hogy a kriptovaluta mögött nincsen semmilyen fundamentum, így az ára volalitilis és teljesen ad-hoc. Valamint azon is túl, hogy az illegális pénzmosási műveletek egyik gyakran használt eszköze, most kiderült, hogy az eleve spekulatív befektetés kereskedelmének nagy része teljesen kamuügyletekből állhat. Legalábbi ezt állítja az amerikai Forbes kutatása.

A lap kutatása szerint ugyanis a becsült 128 milliárd dolláros forgalom felét valójában nem igazi ügyletek teszik ki, vagy azok nem tekinthetők tényleges piaci kereskedelemnek. De a Forbes arra is felhívja a figyelmet, hogy nincs általánosan elfogadott módszer a bitcoin napi forgalmának kiszámítására, még az iparág legelismertebb kutatócégei között sem. A CoinMarketCap például e sorok írásakor a bitcoin legutóbbi 24 órás kereskedését 32 milliárd dollárra, a CoinGecko 27 milliárd dollárra, a Nomics 57 milliárd dollárra, a Messari pedig 5 milliárd dollárra teszi. Végül a portál a legnagyobb kriptotőzsdék napi forgalmait átlagolta és összesítette.

A kriptopénzek feltörekvő és turbulens piacán, ahol nem kevesebb, mint 10 000 token van, a bitcoin az ősanya, blue-chipnek számít, amely a forgalomban lévő 1 000 milliárd dollárnyi kriptoeszköz 40 százalékát teszi ki. Vagyis elmondható, hogy eleve nagyon kusza és áttekinthetetlen a piac.

Valamit állítanak a kriptotőzsdék, csak az nem igaz

A kutatás szerint ezt a zűrzavart használják ki a csalárd befektetők:  21 kriptotőzsde 1 milliárd dolláros vagy annál nagyobb napi kereskedési aktivitást generál, míg a következő 33 tőzsdén 200 millió és 999 millió dollár közötti volumen volt az összes szerződéstípus, spot, határidős és örökös ügyletek között. Ugyanis egyre gyakoribbak a perpetual futures, vagy más néven perpetual swapok, amelyek olyan határidős szerződések, amelyeknél a befektetőknek nem kell átforgatniuk a pozícióikat. A Binance 27 százalékos piaci részesedéssel egyértelműen a piacvezető, őt követi az FTX. Ha csak a spot bitcoint nézzük, az első helyen a Binance, az FTX és az OKX osztozik. A bitcoin határidős kereskedésben a chicagói székhelyű CME Group a piacvezető.

A legnagyobb problémás területek a hamis volumen tekintetében azok a cégek, amelyek nagy volumennel hirdetik magukat, de kevés vagy semmilyen szabályozási felügyelet nélkül működnek, ami hitelesebbé tenné a számaikat, nevezetesen a Binance, a MEXC Global és a Bybit. Összességében a tanulmányban szereplő kevésbé szabályozott tőzsdék a valódi volumenből körülbelül 89 milliárd dollárt tesznek ki (ők 217 milliárd dollárt állítanak).

Az új kereskedési eszközök és termékek, például a stablecoinok és az örökös határidős ügyletek létrehozása további bonyodalmakat okoz a kriptopiacok szabályozására törekvő nemzeti hatóságok számára. A nagy amerikai tőzsdék alig használják ezeket az eszközöket vagy szerződéseket a kereskedésük során. Az offshore tőzsdék azonban jelentős mértékben használják őket, hogy szintetikusan amerikai dolláros likviditást teremtsenek a platformjaikon (nem kaphatnak amerikai bankszámlát).

A nyugati világban és különösen az Egyesült Államokban csábító az a gondolat, hogy a bitcoin csak az amerikai dollárral vagy az euróval és a brit fonttal szemben kereskedik. A legnagyobb kereskedési páros aktivitás azonban a fiat valuták, például a japán jen és a koreai won, valamint a főbb stabilcoinok ellen irányul. Például a már sokszor megbírságolt Binance rendszerében az amerikai dollár ellenében zajlik csak a kereskedelem.

Vagyis a konklúzió az, hogy bár bejelentenek a tőzsdék bizonyos kriptoforgalmi adatokat, de azok nem tűnnek valószerűnek. Főként azért nem, mert olyan kereskedelmi aktivitást is beleszámítanak a volumenekbe, amelyeknél ténylegesen nincs tőkemozgás (swapok), miközben csak fiat-pénzek ellen spekulálnak a kriptókkal a legtöbbször.

A bitcoin csak a jéghegy csúcsa

A Forbes Real Volume tanulmánya számos kulcsfontosságú felismerést tárt fel a kripto befektetők és az iparág számára: állítják, a bitcoin lehet, hogy csak a probléma kezdete. Ha a bitcoin, a világszerte legjobban szabályozott és legjobban megfigyelt kriptoeszköz bejelentett kereskedési volumene nem megbízható, akkor a még kisebb eszközökre vonatkozó mérőszámokat még nagyobb kritikával kell vizsgálni. A kereskedési volumen a legjobb esetben is a befektetői érdeklődés egyik legjobban mérhető jele, de könnyen manipulálható, hogy meggyőzze a kezdő befektetőket arról, hogy sokkal nagyobb a kereslet, mint amekkora valójában van.

A Binance még a volumenére vonatkozó 45%-os kedvezmény után is az összes "valódi" kereskedési volumen 27,3 százalékának megfelelő összeget generál. Nincs más kriptotőzsde, amely felérne a piaci erejével, és ez így volt az elmúlt két évben. Ez azt jelenti, hogy bár a Binance minden jót mondott a szabályozó hatóságokkal való együttműködésről - világszerte elkezdte az engedélyek beszerzését, és ígéri, hogy globális központot hoz létre -, továbbra is kérdések merülnek fel a működési ellenőrzésével kapcsolatban. Hacsak a szabályozók nem tudnak megbarátkozni a Binance legitimitásával, nehéz elképzelni, hogy egy hely ETF-et a közeljövőben jóváhagynak.

Ahogy arról írtunk, a bitcoin szabályozatlansága és spekulatív jellege miatt egyre népszerűbb a csalók körében is. A Hyperfund/Hyperverse piramisjátékos csalás például Magyarországra is elért már.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!