Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem riasztja el a befektetőket az sem, hogy a bitcoin árfolyama csak 2021-ben 19 alkalommal mozdult el két szórásnál nagyobb mértékben az átlagától bármelyik irányba, a bitcoinnal rendelkező befektetők többsége ráadásul arra számít, hogy a kriptotőzsdei részvények 2022-ben tovább emelkednek - derül ki a kriptotulajdonosok jövőképét felmérő osztrák Blockpit cég friss adataiból.

Úgy tűnik azonban, hogy a bitcoin mégis veszített vonzerejéből azok körében, akik most kezdetlegesen szálltak bele a kriptovaluták világába. A válaszadók több mint harmada szerint a Bitcoin ugyanakkor megőrzi dominanciáját a világ legfontosabb és legnagyobb kriptopénzeként, 76 százalékuk viszont úgy látja, hogy az altcoinok, Ethereum, a Cardano és a Solana jövedelmezőbbek lehetnek.

A  tanulmány szerint a kriptopénzek használóinak 93 százaléka férfi, átlagosan 39 évesek és diplomával rendelkeznek. Ez részben azzal magyarázható, hogy a technológia "sokszor még mindig inkább a férfiakat érdekli", de a trend változóban van - mondta Florian Wimmer, a Blockpit alapítója a Der Standardnak

Változnak a szabályok Ausztriában

Ausztriában március 1-jén új hatály lép életbe: eddig nem volt kifejezett jogi szabályozás a kriptovaluták adóztatására, az országban ezért 1 év elteltével adómentesen lehetett értékesíteni azokat.

Rövidebb tartási idő esetén azonban egy esetleges nyereséget már be kellett írni az adóbevallásba, most viszont függetlenül a tartási időtől, a realizált árfolyamnyereség után 27,5 százalékos tőkenyereségadót kell fizetni.

Az ausztriai válaszadók 55 százaléka kifejezetten elégedett a kriptoadóztatás új szabályaival, 45 százalékuk véli érthetőnek és átláthatónak.

Nem várható mélypont

A Blockpit vezérigazgatója nem számít úgynevezett "kripto-télre", mint amilyen 2018 és 2020 közötti időszakban volt, amikor számos projekt szinte teljesen értékét vesztette és azt sem tudja megbecsülni, hogy az elmúlt hetekben mennyire fordult ismét negatívabbra a kripto-befektetők kiugró optimizmusa.

"A piaci kapitalizáció sokkal nagyobb, mint néhány évvel ezelőtt. Ezen túlmenően a projektek mögött álló technológiának ma már számos valós alkalmazása van, amelyeknek több millió felhasználója van" - mondta Wimmer a lapnak. Hozzátette: az előző ciklus végén a legtöbb kriptoprojekt legfeljebb elméleti értekezés volt, "amelynek értékét a hype hajtotta fel. Ma már alapvetően jobb helyzetben vagyunk". 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!