Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több ezer bitcoint foglaltak le az Egyesült Államok hatóságai 2020 novemberében az illegális Silk Road piactér felszámolásakor. Ez egy a darkweben működő internetes fórum volt, ahol kábítószerekkel és más tiltott termékekkel kereskedtek el a digitális valutával. A bitcoinok bürokratikus okokból még mindig a kormány birtokában vannak. Az azóta eltelt egy évben pedig a bitcoin ára megháromszorozódott - számolt be az NBC News.

Az akkori értékük "csak" 1 milliárd dollár volt, ami most körülbelül 3 milliárd dollárt ér. Ez egy kicsit kevesebb, mint amikor a bitcoin a múlt hónapban 67 000 dolláros csúcson volt. De mivel a bitcoin 55 000 dollár körül mozog - a 2020 novemberi nagyjából 18 000 dollárhoz képest - az amerikai kormány még mindig nagyon jól jár.

A kormány elárverezi a bitcoinokat - mondta az NBC Newsnak az amerikai adóhivatal szóvivője. Az ilyen árverésekből származó bevételt általában a kincstári vagy az igazságügyi minisztérium vagyonelkobzási alapjába helyezik, és a jövőbeli nyomozások költségeit állják belőle.

Az amerikai rendőrbírói szolgálat szerint 2014 óta kilenc árverésen 187 381 bitcoint értékesítettek. A szóvivő nem volt hajlandó közölni az érintett összegeket, de az NBC News becslése szerint a bitcoin árfolyama alapján az egyes eladások napján a teljes bevétel 179 millió dollár körül lehetett. Tehát óriási összegtől estek el: a mostani árfolyamon ezek a tokenek több mint 10 milliárd dollárt érnének - a lefoglaláskori értékük közel 56-szorosát.

A Silk Roaddal kapcsolatos első, 2014-es lefoglalásakor a kormány 29 657 bitcoint vett zár alá, és mintegy 18 millió dollárért adta el. Ma ez több mint 1,6 milliárd dollárt érne.

Annak idején nem volt könnyű eladni a bitcoint, a blokklánc-technológiával létrehozott és úgynevezett digitális pénztárcákban tárolt digitális valutát. A kormány aggódott, hogy nem lesznek vevők - mondta Sharon Cohen Levin, aki két évtizeden át vezette New York déli kerületének körzeti ügyészségén a pénzmosási és vagyonelkobzási egységet.

Utólag belegondolva, a bitcoin egyszerű tárolása egy vagyont hozott volna, de jobb híján a kormánynak nem az a dolga, hogy befektetési céllal kriptopénzeket tartson.

A Silk Road alapítóját, Ross Ulbrichtet 2015-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután pénzmosás és kábítószer-kereskedelem vádjával elítélték. 

A tavalyi 1 milliárd dollár lefoglalására azt követően került sor, hogy az IRS a Chainalysis nevű szoftvercég segítségével azonosított 54, korábban fel nem fedezett, a Silk Road által végrehajtott bitcoin-tranzakciót - közölte az IRS. Ezeket a pénzösszegeket a bírósági feljegyzések szerint egy olyan bitcoin-címre vezették vissza, amely egy ismeretlen személy tulajdonában volt, aki állítólag feltörte a Silk Roadot, és ellopta a pénzt.

"A hackeléssel kapcsolatos említett nyomozás alapján a bűnüldöző szervek 2020. november 3-án több ezer bitcoint foglaltak le. A lefoglalt Bitcoin értéke 2020. november 4-én több mint 1 milliárd dollár volt" - áll a beszámolóban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!