A chicagói opciós tőzsdét (CBOE) üzemeltető CBOE Global Markets hétfőn jelentette be, hogy december 10-én vezeti be a bitcoin futures derivatívát.

A származtatott tőzsdei termékek, a derivatívák legnagyobb tőzsdéjét működtető Chicago Mercantile Exchange (CME Group) egy héttel később, december 18-án indítja be a bitcoin határidős ügyleteket.

A chicagói opciós tőzsdén a bitcoin opcióra vonatkozó "ticker" az XBT lesz. A bitcoin alapú tranzakciók készpénzben valósulnak meg, a határidős ügylet értékét a világ egyik legnagyobb kriptodeviza-tőzsdéje, a New York-i Gemini aukcióján kialakuló ár alapján határozzák meg.

A származtatott tőzsdei termékek kereskedését felügyelő amerikai hatóságok pénteken adtak engedélyt a két nagy amerikai tőzsdeüzemeltető csoportnak a bitcoin határidős ügyletek bevezetésére.

A bitcoin ára több mint tízszeresére emelkedett idén január óta. A látványos emelkedése nyomán számtalan figyelmeztetés hangzott el, miszerint piaci buborék alakul ki.

A luxembourgi székhelyű Bitstamp tőzsdén hétfő délután 1,55 százalékos pluszban, 11 335 dolláron állt a bitcoin árfolyama. A virtuális fizetőeszköz a múlt héten 11 874 dolláron érte el történelmi csúcsát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!