BUX
39602

Bizalomhiány ára a 252 forintos frank

Újra elszakadt a cérna a devizapiacokon: az euró gyengül mind a dollárral, mind a frankkal szemben, nő általános bizonytalanság és a bizalmatlanság az eurózónával szemben.

NAPI, 2011. szeptember 5. hétfő, 15:57

A svájci bankszövetség szerint opció lehet a frankárfolyam euróhoz rögzítése, legalábbis átmenetileg- így nyilatkozott a Reutersnak svájci bankszövetség vezetője Patrick Odier ugyanakkor arról már nem mondott közelebbit, hogy milyen szinteken és mennyi ideig lehetne alkalmazni ezt az eszközt. Az árfolyamrögzítés ötlete korábban már felmerült, ám a svájci jegybank eddig - ellentétben a várakozásokkal - más eszközökkel igyekezett gyengülésre bírni a svájci frankot.

Az európai bankrendszerrel szembeni bizalmatlanságot jelzi, hogy az Európai Központi Banknál 151 milliárd euró volt az egynapos betétek állománya szeptember 2-án, ami új éves csúcsot jelent.

Mindezek fényében nem lehet meglepő, hogy a forint mindhárom devizával szemben gyengült. Az euróval szemben 275,5 forintról 278,5 forintig emelkedett az árfolyam. A dollár a nap folyamán 194 forintról 197,48-ig emelkedett, míg a svájci frank árfolyama 246 forintról 252,03-ig emelkedett. Ráadásul a kormány egyelőre adós mind az idei költségvetési kiigazítással, illetve a 2012-es költségvetés irányszámaival - így a forint nem is tud erőt mutatni.

Az állampapírpiaci referenciahozamok 4 bázisponttal emelkedett az éves és a hároméves hozam: az előbbi 5,72 százalékra az utóbbi 6,31 százalékra.