Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brókercég szerint az elmúlt napokban elszenvedett esés hátterében az általános részvénypiaci bizonytalanságokon túl a finanszírozási kockázatok mellett az önkormányzati csődök növekvő fenyegetése állhat, de ezek a tényezők a KBC elemzője szerint nem befolyásolják érdemben a vállalat kilátásait.

Az E-Star-tól 2011 és 2015 között továbbra is 27 százalékos EBITDA növekedést várnak a vállalattól, elsősorban a nagy romániai projektek javuló EBITDA marginjának, illetve az új román, lengyel és magyar projektek folytán.

A projektek finanszírozása nincs veszélyben, az EETEK akvizíció és a pénzügyi piacok kapcsán felmerülő aggályok, miszerint a társaság nem tud bankhitelekhez jutni, eltúlzottak. A menedzsment szerint a társaság közel áll egy 28,5 millió eurós hitelkeret megszerzéséhez, ami fedezi a romániai beruházásokat és a 4 millió eurónyi lejáró hitelek törlesztését.

A társaság ezen felül további 25 millió euró hitel előkészítésén dolgozik, aminek eredménye az előttünk álló hónapokban derül ki. Ha nem sikerül megszerezni a hitelt, az az elhalasztott romániai felújítási munkák miatt 6 százalékkal csökkentheti a 2012-es EBITDA-t, amely 120 forinttal csökkentené a részvény becsült fair értékét.

Nagyobb kockázatot jelent a magyar önkormányzatok esetleges fizetésképtelensége, a teljes fizetésképtelenség esélye viszont a KBC szerint csekély, legvégső esetben az állam segítheti ki a bajba jutott önkormányzatokat. A vállalat értékére gyakorolt hatás 50 százalékos nemfizetési aránnyal számolva 13 716 forintos fair értéket ad.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!