A Fed júliusban ült össze, az akkori ülésről készült jegyzőkönyv csúszással ma került nyilvánosságra. A befektetők sejtették a jegybank korábbi megnyilvánulásai alapján, hogy a 85 milliárd dolláros havi szintű kötvényvásárlási program nem fog örökké tartani, és még az év vége előtt elkezdődhet a program fokozatos visszavonása, a pontos időzítést viszont most sem árulta el a jegybank.

A jegyzőkönyv szövege alapján megállapítható, hogy a jegybankárok közül szinte mindenki felsorakozott Ben Bernanke mögött, a többség úgy véli, hogy ha a várakozásoknak megfelelően javul az amerikai gazdaság az év hátralévő részében, akkor fokozatosan vissza lehet vonni a 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programból.

A befektetők azért is várták a mai napot, mert abban reménykedtek, hogy a jegyzőkönyv iránymutatással szolgálhat az időzítést illetően. Ebben az évben még három ülése lesz a kormányzótanácsnak, egyáltalán nem mindegy viszont, hogy a program keretének szűkítésére már szeptemberben kerül sor, vagy éppenséggel októberben vagy decemberben.

A jegyzőkönyvből ezt meghaladóan sok mindent nem lehetett kiolvasni, az időzítést illetően ugyanis nagy az eltérés, míg egyesek azt mondták, hogy érdemesebb már hamarabb nekilátni a szigorításnak, addig mások nyugalomra intettek. A mérleg nyelve a jegyzőkönyv alapján egyik irányba sem mozdult el.

A kormányzótanács ülésén felmerült, hogy a kötvényvásárlási program kivezetését meghatározott makrogazdasági adatoktól tegyék függővé, és a kommunikációt is ezzel egészítsék ki, azonban ez a javaslat nem került elfogadásra, félve a túlzott piaci reakcióktól. Jól láthatóan a jegybank a júniusi nagyobb turbulenciák miatt próbálja az intézkedés lebegtetését fenntartani, amit jól mutat az is, hogy felmerült a jegybankárok körében egy új egynapos passzív repo program elindítása, a fájdalommentes kiszállás érdekében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!