A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti DAX index csekély, néhány pontos emelkedéssel, a párizsi CAC-40 index pedig néhány pontos csökkenéssel kezdheti a hétfői kereskedést, míg a londoni FTSE-100 index 0,3 százalékkal gyengülhet - írja az MTI.

Pénteken az európai tőzsdeindexek nagy veszteséggel zártak a kereskedelmi háború veszélyét hordozó importvámok miatt zuhanó amerikai tőzsdéket követve. A mintegy 60 milliárd dollárnyi kínai import megvámolására válaszul Kína 128 amerikai termék megvámolását helyezte kilátásba. (Nagy forgalom mellett gyengült a BUX pénteken.)

A páneurópai Stoxx 600 és FTSE Eurofirst 300 indexek 0,9 százalékkal gyengültek pénteken, az euróövezeti FTSE Eurofirst 300 index 1,3 százalékkal esett.

A frankfurti DAX index 1,44 százalékkal csökkent pénteken, Londonban 0,44 százalék gyengüléssel zárt az FTSE-100 index, a párizsi CAC-40 pedig 1,39 százalékkal végzett alacsonyabban. Madridban 0,99 százalék, Milánóban 0,49 százalék volt az indexcsökkenés.

A kereskedelmi háború kitörésének a kockázata az autóipari részvényeket viselte meg leginkább az európai tőzsdéken, ágazati indexük közel két százalékkal gyengült.

Hétfőn az olajár szintén a Kínával eszkalálódó kereskedelmi feszültség miatt csökkent.

A Brent nyersolaj ára 0,17 százalékkal hordónként 69,69 dollárra, a WTI nyersolajé 0,36 százalékkal 65,64 dollárra csökkent.

Az eurót 0,15 százalékkal jegyezték erősebben 1,2370 dolláron, az arany ára 0,20 százalékkal 1347,20 dollárra csökkent unciánként.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!