BUX
38240

Bizonytalan hangulatban emelkedett Európa

A vezető nyugat-európai börzék többnyire emelkedéssel zártak szerdán.

NAPI, 2010. augusztus 4. szerda, 18:31

A kereskedés hangulatát alapvetően befolyásolta a gyenge eurózónás kiskereskedelmi adat, amit azonban részben ellensúlyozott a várakozásokat meghaladó egyesült államokbéli munkaerőpiaci és szolgáltatóipari index.

A piac próbálja megérteni, mi történik a világban; hogy vajon a jó, vagy a rossz hírekre kell-e nagyobb súlyt fektetni - idézte a Reuters a BNP vezető nemzetközi részvénypiaci elemzőjét, Philippe Gijselst.

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy a legrosszabbul teljesítők között voltak a kiskereskedelmi vállalatok papírjai, de ezúttal a bankok sem jeleskedtek. (A hírek szerint Kínában stresszteszt vár a pénzintézetekre az ingatlanpiaci kitettségre különös tekintettel.)

A Bloomberg adatai szerint egyébként az aktuális gyorsjelentési időszakban a Stoxx 600 páneurópai index 205 jelentő cégének 54 százaléka haladta meg a várakozásokat; az amerikai S&P 500 társaságai ezzel szemben 77 százalékos arányt produkáltak.

A londoni Footsie 0,2 százalékkal gyengült, az irányadó frankfurti és párizsi index azonban 0,4 százalék közeli emelkedéssel fejezte be a kereskedést.