A részvénypiac heti forgalma 61,95 milliárd forint volt az előző héten elért 57,50 milliárd forint után, a vezető részvények ára a Richter kivételével csökkent.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzése szerint a magyar részvénypiacon bizonytalanná vált a hangulat, a hétfői komolyabb emelkedés után kedden jelentős csökkenés, majd lecsorgás következett.

A vezető részvények közül az OTP visszaesett a meghatározó, 11 ezer forintos támasz alá, a Mol árfolyama is csökkent. A Magyar Telekom jegyzése az osztalékszelvény levágását követően a 420-425 forintos tartományban kezdett stabilizálódni, a társaság folytatta sajátrészvény-vásárlásait a javadalmazási politikán alapuló ösztönzési rendszer működtetése céljából.

A Richter volt a kivétel

A Richter kifejezetten jól szerepelt a héten, de pénteken megnőtt árfolyamában a volatilitás, miután délután megjelent az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntése az Esmya készítményéről. E szerint szedhetik a gyógyszert a betegek, de nem alkalmazható ismert májbetegséggel rendelkező pácienseknél. Az elemzés szerint alapvetően pozitív a döntés, hiszen továbbra is forgalmazható a készítmény, ugyanakkor a korlátozások és ajánlások miatt várhatóan nem lesz további árfolyamhatás.

Fontos szinthez ért a forint

A feltörekvő piacokról folytatódott a tőkekiáramlás a héten, tovább gyengült a dél-afrikai rand, a török líra, az argentin peso, a lengyel zloty és a forint is. A feltörekvőpiaci-eszközök értékesítése után a befektetők dollárra váltottak, így a dollár-forint árfolyama pénteken már megközelítette a 270-es szintet, ilyen magasan tavaly júliusban járt utoljára a jegyzés.

Az euró-forint jegyzése is meghatározó szint közelébe ért, a következő ellenállás 318-nál húzódik. A legfontosabb kérdés most az, hogy a szint közelében a jegybank valamilyen formában beavatkozik-e a gyengülés megállításának érdekében.

Amennyiben folytatódik a tőkekiáramlás a feltörekvő országokból, nem lesz könnyű megállítani a folyamatot. Az MNB jövő kedden tartja következő kamatdöntő ülését, és az ezt követően megjelenő közleményben kitérhet a forint árfolyammozgására, és utalhat az esetleges lépésekre. Amennyiben nem lesznek ilyenek, minden bizonnyal folytatódik a forintgyengülés - írja elemzésében az Equilor Befektetési Zrt.

Így szerepeltek a magyar blue chipek

A Richter 3,42 százalékos erősödéssel fejezte be a hetet, pénteken 5595 forinton zárt, heti összforgalma megközelítette a 16,09 milliárd forintot.

Az OTP részvényei 4,65 százalékkal gyengültek a héten, a bankpapír 10 450 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 29,97 milliárd forintot.

A Mol árfolyama egy hét alatt 3,84 százalékkal csökkent, a papír 2702 forinton zárt pénteken, heti forgalma megközelítette a 10,1 milliárd forintot.

A Magyar Telekom árfolyama a héten 6,58 százalékkal mérséklődött, a hét utolsó kereskedési napján 419 forinton zárt, heti forgalma több mint 1,74 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4178,19 ponton zárt pénteken, 10,47 ponttal, 0,25 százalékkal csökkent az előző héthez képest.

Képünk forrása: BÉT

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!