New Yorkban a DJIA-30 index 0,16 százalék, az S&P-500 index 0,22 százalék, a Nasdaq Composite index 0,08 százalék nyereséget mutatott a kereskedés kezdetén.

A csütörtöki nagy árfolyamgyengülést az idézte elő, hogy kész ténnyé vált a kínai termékekre kivetett importvám, amit még március elején jelentett be az amerikai elnök. A befektetők, attól tartva, hogy Kína a szemet-szemért elvet követve megtorló intézkedéseket hoz és ez egyre eszkalálódó kereskedelmi háborúhoz fog vezetni, nagy árfolyamesést idéztek elő a külkereskedelemben leginkább érdekelt jelentősebb iparvállalatok körében. Ilyenek voltak például a Caterpillar, a 3M és a Boeing is, amelyek két százalék körül veszteséget szenvedtek el - írta az MTI.

Kína az amerikai lépést 128 termék megnevezésével viszonozta, amelyekre a későbbiekben vámot vethet ki, valamint bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz Washingtonnal szemben a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

A csütörtöki indexcsökkenéshez nagyban hozzájárult a technológiai ágazat papírjainak árfolyamvesztése is, amit elsősorban a Facebook "adathasznosítási" gyakorlata nyomán kibontakozott bizalmi válság idézett elő.

Az olajár a csütörtöki negatív korrekció után ismét emelkedésnek indult pénteken. A csütörtöki profitkivétel előtt az olajár két hét alatt tíz százalékkal emelkedett. Pénteken az újabb emelkedést az a szaúdi jelzés idézte elő, miszerint 2019-ben is folytatni kellene az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők által felvállalt termeléskorlátozási megállapodást.

A Brent nyersolaj ára az amerikai piaci nyitáskor 0,80 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 69,46 dolláron, a WTI pedig 0,65 százalékkal magasabban 64,72 dolláron.

A dollár egyhavi mélypontra gyengült az arany ára pedig emelkedett pénteken. Az eurót 0,33 százalékkal jegyezték erősebben 1,2342 dolláron, az arany ára 1,51 százalékkal ment feljebb 1347,40 dollárra unciánként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!