Az elmúlt hetek korrekciós hullámát  vezető tőzsdéken aránylag jól viselte a BUX index és az egész magyar részvénypiac. Ennek köszönhetően biztató jelzéseket küldött a BUX index és a DAX index relatív teljesítményét tükröző grafikon. Ez sajnos azonban inkább a magyar részvénypiac egyre kisebb súlyának köszönhető, attól, hogy tartós, trendszerű fordulatról lehessen beszélni, még nagyon sok mindennek kéne történnie, s amíg ez nem történik meg, addig csak átmeneti fellángolásokra lehet számítani a BÉT-en.

A relatív erő mutatót a technikai elemzés két termék, eszközosztály, vagy piac egymáshoz viszonyított teljesítményének ábrázolására használja. A belőle rajzolt grafikonon ugyanúgy léteznek ellenállási szintek, alakzatok, trendek, mint egy alap árfolyamgrafikonon. Ha az egyik termék relatív ereje emelkedő trendet mutat, akkor a jövőben is arra lehet számítani, hogy ez megmarad, s fordítva is igaz, amíg trendforduló nem következik. Persze, itt is vannak korrekciós fázisok, átmeneti visszarendeződések a trenden belül.

Az alábbi grafikon a BUX index euróban mért relatív teljesítményét mutatja a DAX indexhez képest. Jól látszik az a relatív medvepiac, amelyet a BUX index 2010 tavasza óta átél a DAX indexhez képest, tavaly tavasszal a magyar részvények már olcsóbbak voltak euróban mérve a német részvényekhez képest, mint 2009 tavaszán, a pénzügyi válság legsötétebb óráiban.

BUX/DAX RS
Kép: Napi.hu



A nagy trendben látszik, hogy ez a relatív alulteljesítés megmaradt, bár a februári mélypont óta egy enyhe emelkedő trend látszik kirajzolódni a grafikonon. Ami biztató jel, hogy sikerült az RS mutatónak áttörnie hosszú távú csökkenő trendvonalát, s a 200 és 50 napos mozgóátlag jó irányba készül metszeni egymást. Ez azonban a technikai elemzés szabályai szerint hosszú távon csak figyelmeztető jel, ami azt mutatja, akár változás is beállhat a hosszú távú trendben, de ez lehet egyszerű oldalazás is, nem csak felfelé történő kitörés.

A 0,65 körül tartózkodó RS-nek az igazi ellenállást az jelenti majd, ha eljutna a 0,75-0,85-ös zónába. Előbbi az utolsó olyan csúcsot jelenti, ahonnan új mélypontra zuhant a mutató, utóbbi az utolsó letört támasz szintet. Ez annyit tesz, hogy a magyar részvénypiac a jelenlegi helyzetből nyugodtan produkálhatna egy akár 15-30 százalékos relatív emelkedést is a DAX-hoz képest, még akkor sem kellene arra mérget venni, hogy megfordul a hosszútávú alulteljesítési trendje. Másrészt az is következik belőle, hogy ezután inkább az alulteljesítést folytatódását lehetne várni tőle, hacsak valami eget rengető változás nem következik be a fundamentumokban. Ilyen trenddel szembeni emelkedést okozott például a Széll Kálmán terv bejelentése anno. (Példaként említve, ha az orosz-ukrán helyzet enyhülne, az okozhatna ilyen emelkedést a piacon, az erősödés viszont tekintve, hogy a magyar gazdaság szerkezet és fundamentumai nem nagyon változnak, valószínűleg limitált lenne.)

A BUX index euróban
Kép: Napi.hu


A magyar részvények előtt tornyosuló technikai akadály jól látszik a BUX index euróban számolt grafikonján. Nem kell ahhoz nagyon képzett technikai elemzőnek lenni, hogy nyilvánvaló legyen a 69-71 eurós érték között húzódó fontos ellenállási zóna a BUX index számára. Igazán nagy trendfordulóra akkor lehetne gyanakodni, ha ezt sikerülne áttörnie az indexnek. A tegnapi záróárak alapján az index értéke kevesebb, mint 57 euró volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!