A Napi Gazdaság cikke

Biztonsági játékot játszott az Államadósság Kezelő Központ az államadósság jövő évi finanszírozási tervének összeállításával - mondta el lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője arra a tájékoztatásra reagálva, miszerint a jövő évi nettó finanszírozás a jelenlegi kilátások szerint gyakorlatilag teljes egészében devizában valósul majd meg.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a mostani tervekben semmi meglepetés nincsen, a jelen gazdasági helyzetben pozitív, hogy az ÁKK nagyfokú rugalmasságot tervezett a finanszírozásban. A devizafinanszírozás egyértelműen előnyösebb jelenleg a forintfinanszírozásnál, a piaci körülmények pedig nem is engednék meg, hogy forintban kibocsátott állampapírokkal finanszírozzák az államadósságot. A reálkamat szintje nagyon magas Magyarországon, ha jövő év végére 3 százalék alá csökkenne az infláció, akkor nagyon drága lenne a 10 százalék körüli forintfinanszírozás. Ugyanakkor hosszabb távon vissza kell térni a forintfinanszírozásra és ilyen szempontból pozitív, hogy szűkülni fog a piaci kínálat és közben a lakossági fogyasztás visszaesésével párhuzamosan várhatóan nőni fognak a megtakarítások. A nyugdíjpénztáraktól is növekvő igény várható, ezek a hatások pedig életet lehelhetnek az állampapírpiacba.

Barcza György, a K&H elemzője is a második félévre vár javulást. Szerinte közgazdasági értelemben nem meghatározó a különbség aközött, hogy forintban vagy devizában adósodik-e el az ország, hiszen a forintban kibocsátott államkötvényeket is a külföldiek veszik meg nagy részben. Az ő véleménye az, hogy önmagában a devizafinanszírozás arányának növekedése a hitelminősítőknél sem okozza majd az ország megítélésének romlását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!