Görögország nem kerülheti el a csődöt, így véli a BofA Merrill Lynch friss alapkezelői felmérésében résztvevő 199, összesen 570 milliárd dollár befektetéséért felelős alapkezelő szakember 92 százaléka. 70 százalék arra számít, hogy a fizetésképtelenség bejelentésére már 2012 áprilisa előtt sor kerülhet. A közelgő csőd ellenére a felmérésben résztevők kevésbé mutatkoztak pesszimistának a világgazdaság kilátásait illetően, mint egy hónappal ezelőtt.

A válaszadók továbbra is az eurózónás tagállamok fizetőképességét érzik a piacokat fenyegető legnagyobb kockázatnak, azonban az ezzel kapcsolatos félelem már csökkenni kezdett, a szeptemberi 68 százalék után már csak 61 százalék nevezte ezt meg első számú kockázati faktornak. A recessziós félelmek is enyhültek, immár csak a válaszadók negyede vélte úgy, hogy a világgazdaság a következő 12 hónap során recesszióba süllyedhet, ez jelentős csökkenés az előző havi 40 százalékhoz képest.

A felmérés adatai arra utalnak, hogy a befektetők már beáraztak egy rendezett görög csődöt - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch globális részvénystratégája. A befektetők szerint Európa visszatáncolt a szakadék széléről, azonban a jelek szerint még várakozó állásponton vannak, nem merik magukat elkötelezni az európai és a feltörekvő részvénypiacok irányában - tette hozzá a bankház egy másik szakértője.

Japán lett a pária Európa helyett

Az európai félelmek enyhülésével 40 százalékról 7 százalékra esett azok aránya, akik ezt a régiót kívánják leginkább alulsúlyozni portfólióikban, ez kevesebb, mint a Japán által elért 8 százalék. Ugyanakkor jelenleg még 29 százalék alulsúlyozza Európát az egy hónappal korábbi 38 százalék után. Az Egyesült Királyság megítélése is javult 12 százalék súlyozza alul a brit részvénypiacot az egy hónappal korábbi 26 százalék után. Bár a hangulat enyhe javulást mutat szeptemberhez képest, a befektetők egyelőre még mindig igen óvatosak.

A portfóliók nettó készpénz aránya 5 százalékra emelkedett 4,9 százalékról, ezzel már az alapkezelők 39 százaléka állítja azt, hogy felülsúlyozza a készpénzt a korábbi 36,9 százalékot követően. A felmérésben résztvevők mindössze 9 százaléka súlyozza felül a feltörekvő piaci részvényeket, szeptemberben még 30 százalékos volt ez az arány. Az árupiaci termékekből is kiábrándultak a szereplők, azok immár enyhén alulsúlyozottá váltak.

A technológia az utolsó menedék

Az alapkezelők körében mindössze egy ciklikus iparág részvényei maradtak népszerűek, ez pedig a technológiai szektor. Ezzel a szektor kedveltsége megelőzi a defenzív jellege miatt preferált gyógyszeripart és a tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényeiét is. Ez meglátszik súlyozásán is, a szereplők 39 százaléka súlyozza felül a kezelt portfóliókban, szeptemberen még csak 35 százalékos volt ez az arány. A kockázatvállalási kedv esetleges visszatérésére utalhat, hogy csökkenni látszik a profik körében a bankszektor iránt érzett averzió, 47 százalékról 34 százalékra csökkent a szektort alulsúlyozó alapkezelők aránya egy hónap leforgása alatt - közölte a BofA Merrill Lynch.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!