BUX
39138

Biztosító-száguldás a börzéken

Hétfőn is erősödtek a vezető nyugat-európai részvényindexek, bár a nap végére az FTSE-100 és a CAC-40 is pénteki záróértéke alá került, az olajpapírok esése miatt.

Ádám Viktor, 2006. március 20. hétfő, 19:13

Bőven 10 százalék feletti mértékkel drágultak a brit Prudential biztosí részvényei, miután visszautasította az egyik hazai riválisa, az Aviva által a társaságra tett, 17 milliárd fontos vételi ajánlatot. A befektetők az Aviva tétemelésében bíznak, bár a cég közölte: reméli, hogy a Prudential-részvényesek megfontolják még az ajánlatát. A Bear Stearns elemzői egyébként úgy vélik, a francia Axa és az amerikai AIG is ringbe szállhat még a Prudentialért. A biztosítók papírjai másutt is kelendőek voltak: egy, a Reuters által idézett bróker szerint mindenki azt találgatja, melyik cég lehet a következő felvásárlási célpont.
A techszektorban az Ericssoné volt a főszerep, a piac nagyra értékelte, hogy a svéd társaság 178 millió dolláros ajánlatot tett egy hálózati eszközöket gyártó amerikai cégre. Korábban a Lucent Technologies 170 milliós ajánlatot nyújtott be a csődvédelem alatt álló vállalatra.
Frankfurtban átlag feletti ütemben drágultak a Linde részvényei azt követően, hogy a Financial Times közölte: már 13 befektetőcsoport érdeklődött a cég 1,5-3 milliárd euró értékűre taksált villástargonca-üzletágának megvásárlása iránt.