A BlackRockkal folytatott konzultációkat követően a BlackRock iShares ESG Enhanced UCITS ETF-családját megalapozó MSCI-indexek követni fogják az Európai Unió éghajlatváltozási referenciaértékét, amelyet azért hoztak létre, hogy segítsenek a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozásában. A CTB megköveteli a szén-dioxid-intenzitás 30%-os csökkentését - a kibocsátásnak a bevételhez viszonyított mértékét - az MSCI referenciaértékéhez képest, valamint magának a referenciaértéknek az évenkénti 7%-os dekarbonizációját - írja a Reuters.

BlackRock azt is közölte, hogy szigorúbb környezetvédelmi szűrőket alkalmaznak majd annak eldöntésekor, hogy mi kerüljön be az ETF-ekbe. Az olajipar kizárása mellett a nem hagyományos olaj- és gázipari tevékenységekkel foglalkozó cégek részvényeit sem vásárolják majd a jövőben.

Az alapokból kihagynak minden olyan vállalatot, amely bevételeinek legalább 5 százalékát olajhomokból, palagázból, palaolajból, szénréteggázból, szénmeddő-metánból és sarkvidéki szárazföldi/offshore tartalékokból szerzi.

A "környezeti ártalmak" szűrését is alkalmazni fogják 2022 novemberétől azokra a vállalatokra, amelyek súlyos vagy nagyon súlyos ellentmondásokkal szembesültek olyan környezeti kérdésekkel kapcsolatban, mint például a termőföldhasználat és a biológiai sokféleség védelme, a mérgező anyagok megfelelő semlegesítése, valamint a vízpazarlásra sem fordítanak kellő figyelmet - áll a közleményben.

A BlackRock iShares MSCI World Paris-Aligned Climate UCITS ETF-alapcsaládjával ellentétben, - amely minden részvényekre lebontva ellenőrzi, hogy azok összhangban vannak-e a párizsi klímaegyezmény céljaival -, az Enhanced alapok ugyanezt a célt portfóliószinten igyekeznek majd teljesíteni. Ennek eredményeképpen az egyes alapokba bevonható részvények száma több mint kétszerese a Párizshoz igazodó alapokénak: 1385 részvény, szemben a 685-tel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!