Német és francia adatok miatt esnek a tőzsdék, meg a forint

A vártnál 2 ponttal rosszabb lett az átfogó francia és a 1,2 ponttal a német márciusi beszerzési menedzser index adat és különösen gyengére sikeredtek a feldolgozóipari komponensek. Az adatok közlése után a tőzsdék esni kezdtek az euró pedig - a forinttal együtt - gyengülni kezdett.
Szabó Zsuzsanna, 2019. március 22. péntek, 10:28
Fotó: Getty Images

Az IHS Markit előzetes márciusi adatai szerint a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) 44,7 pontra esett a februári 47,6 pontról, a piacok viszont arra számítottak, hogy az index 48 pontra emelkedik.

A 44,7 pontos német adat 79 hónapja a legalacsonyabb és messze az 50 pontos határvonal alatt van, így felerősíti a recessziós aggodalmakat Európa legnagyobb gazdaságában - írja a Portfolio. A bmi 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A német szolgáltatói bmi 54,9 pontra süllyedt a februári 55,3 pontról. Elemzők azzal számoltak, hogy 54,8 pontra esik az index. A kompozit bmi 51,5 pontra esett a februári 52,8-ról, ami szintén jelentősen elmarad az 52,7 pontos várakozástól.

A francia makroadatok sem lettek jobbak

A francia feldolgozóipari bmi 49,8 pontra esett a februári 51,5-ről, ami alulmúlta a várt 51,5 pontot. A szolgáltatói bmi 48,7 pontra csökkent a februári 50,2 pontról, ami szintén elmaradt a várt 50,7 pontra emelkedéstől.

A két alindex váratlan esése miatt a kompozit bmi 48,7 pont lett, ami 2 ponttal maradt el a várt 50,7 ponttól és a februári 50,4 ponthoz képest is jócskán esett.

Gyengül az euró, esnek a tőzsdék

A meglepően gyenge a francia bmi adatok (főként a feldolgozóipari komponensek miatt) - a némethez hasonlóan - jelentősen erősítik a francia recessziós aggodalmakat, emiatt az eurót azonnal ütni kezdték a tőzsdékkel együtt. Mivel Magyarország szempontjából is kedvezőtlenek az adatok a külpiaci konjunktúra még gyengébb, mint gondoltuk, a forint is gyengülni kezdett - írja a portál.

Az euróval szemben a dollár hirtelen 1,1390-es szintről 1,1270-ig erősödött. Az euró árfolyama 315,98 forintnál járt.

A tőzsdék is vörösre színeződtek: az adat közlése után az FTSE-100 0,8, a DAX 0,6, a CAC-40 szintén 0,8 százalékkal gyengült, a Stoxx Europe 600 indexe 0,4 százalékkal esett. A milánói FTSE MIB 0,9, a madridi IBEX-35 0,6 százalékkal állt az előző napi zárószint alatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK