Sosem fedezték még ennyien pozícióikat a profi befektetők közül egy esetleges eséssel szemben, mint mostanában - derül ki a Bank of America (BofA) Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A megkérdezett 250, összesen 687 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember nettó mínusz 21, abszolút értékben 35 százaléka válaszolta azt, hogy valamilyen védelmet vásárolt a kezelt portfóliójára egy esetleges erős részvénypiaci áreséssel szemben, amely a következő három hónapban következne be (a nettó szám a pozitív és a negatív válaszadók százalékpontos arányának különbsége).

Ez abszolút rekordnak számít a felmérés csaknem 20 éves történetében. Ugyanakkor annak ellenére, hogy tartanak ettől a szakemberek, nem jelenti azt, hogy a nagy esést látnák az első számú forgatókönyvnek. Nem vettek fel ugyanis jelentős eladási pozíciókat sem a befektetők. A készpénz aránya átlagosan 4,6 százalékos maradt a kezelt portfóliókon belül, ezzel enyhén abban a tartományban van a mutató, ahol már kockázatosabb eszközöket érdemes vásárolni a hüvelykujjszabály szerint. A határ 4,5 százaléknál húzódik.

Egyelőre nem lesz kamatvágás

Bár a befektetők arra számítanak év eleje óta egyre inkább, hogy a Fed kamatemelési ciklusának végére ért, azonban kamatcsökkentéssel egyelőre nem számolnak a portfóliómenedzserek. A felmérés szerint erre akkor kerülne sor, ha mondjuk az S&P 500-as index 2300 pont alá esne, a tízéves amerikai állampapírok hozama visszacsúszna 2 százalék alá, illetve a dollár/jüan árfolyam a hetes szint fölé ugrana.

A megkérdezettek mindössze 5 százaléka számít arra, hogy a globális gazdaság idén recesszióba süllyed. A túlnyomó többség, több mint kétharmad szerint erre csak 2020-ban, vagy annál is később kerül majd legközelebb sor.

Ahogy szinte minden hónapban, ezúttal is a globális kereskedelmi háború vezeti a kockázatok listáját. Az elmúlt 15 hónapban immár tizenharmadszor gondolták úgy a befektetők, hogy ez jelenti azt a veszélyt, amely széles körű negatív hatással tudna járni a piacokon. Tavaly május óta mindössze két olyan hónap volt, amikor a kínai gazdaság lassulását, illetve a Fed vagy az ECB monetáris politikai hibáját gondolták nagyobb veszélynek.

Mindenki technológiai és feltörekvő piaci részvényeket vesz

A válaszokból az tűnik ki, hogy jelenleg az amerikai technológiai részvények vásárlását tartják a legnépszerűbb pozíciónak a piacon. Ezzel mintegy féléves intermezzónak lett vége a felmérésben, tavaly novemberig ugyanis majd egy éven keresztül ez volt a sláger befektetési sztori, amelyet decemberben az amerikai dollár vásárlása, februárban a feltörekvő piaci eszközök vásárlása, márciusban pedig az európai részvények shortolása váltott.

A feltörekvő piacokat változatlanul kedvelik a szakemberek. Akárcsak áprilisban, most is nettó 34 százaléka súlyozta felül a feltörekvő piaci részvényeket, ezzel ez a régió volt a legnépszerűbb az alapkezelők körében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!