Létkérdés, hogy letudhatók lesznek e a különadók - jelentette ki, hozzátéve hogy a cégen belül komoly megszorításokra kerülne sor, ha a tárgyalásaik a kormánnyal nem vezetnének eredményre. Több termékük veszteségessé válhatna, ami veszélyeztethetné magyarországi tevékenységüket mind a kutatási tevékenység mind a beruházások területén.
Oroszország részesedése az összforgalomból 29 százalékra nőtt, Magyarországé viszont 1 százalékponttal csökkent. A FÁK országokban 13 százalékos volt a növekedés, Oroszországban 18 százalék euróban. Ukrajnában dollárban 5 százalék volt a csökkenés, ez később behozható lesz. Nyugat-Európát pedig a Grünenthal portfólió építése jellemezte, ami a korábbi beruházások elmaradása miatt most nagy terhet jelent.
Értékesítési hálózatuk tovább növekedett. Fedezeti hányaduk javult, üzleti eredményhányaduk viszont csökkent. A marketing költségek a konszolidált árbevétel arányában a szokott 22-ről 26 százalékra nőttek. Vannak egyszeri tételek, a FÁK és a Nyugat-Európai értékesítési hálózat kiépítésével kapcsolatban, ez mintegy 700 millió forint, ezek nélkül az üzleti eredményhányad mintegy egy százalékponttal jobb értéket mutatna.
Az értékesítési és marketing költségek mindazonáltal az egész évben magasabbak lesznek mint korábban, ami az eredményre is ki fog hatni - mondta Bogsch. Oroszország 5-10 százalékra emelik a forgalomnövekedési becslésüket euróban a korábbi öt százalékról.
A legnagyobb bizonytalanság Magyarországon van, de egyelőre nem módosítják korábbi becslésüket, ami a tavalyi szint volt. Az első negyedév a vártnál jobb lett, de mivel a várható intézkedéseket nem tudják még, ezért egyelőre nem módosítják az előrejelzésüket. Az USA árbevételi becslésüket sem módosítják, az mínusz 35 százalék a tavalyi évhez képest.
A Richter szempontjából nagyon fontos, hogy a jelentős kutatás fejlesztési tevékenységgel bíró cégek valóban visszakaphatják e nekik járó összeget. Ezek a költségek szerepelnek a Richter számaiban, egyelőre tárgyalnak róla, de még nem tudni, hogy vissza tudják e kapni. Addig a számokat rontják, a tavalyi eredményben 2,4 milliárd volt, a mostani 20 százalékos orvos látogatói díjjal és a többi várható változással számolva 4 milliárd forint lehet, ami az éves kutatási költés mintegy 15 százaléka - mondta Bogsch Erik. Ez különösen sújtja a Richtert hazai központja miatt, ez sokkal nagyobb arányú teher mint a külföldi központtal rendelkező gyógyszergyárak esetében.
A Cariprazine kutatások az utolsó negyedévben és a következő év első negyedévében hozhatnak eredményeket a klinikai III fázis tekintetében. Utána az USA regisztráció elindítása következne, ami 2013 végére zárulhatna le, a gyógyszer 2014 elejére kerülhet forgalomba, ha minden jól sikerül.
A Preglem termékével kapcsolatban elindult és ha minden jól megy jövő év első negyedévére meglehet a törzskönyvezés - mondta el a vezérigazgató. Jelenleg nincs új akvizíciós célpontja a Richternek, a készpénzállományra az új termékek bevezetésénél lesz szükség.

 

a szerző rendelkezik Richter részvényekkel

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!