Bokros a lex Molról: brutális magánérdek-védelem

Bár a Mol és a kormány Magyarország érdekeként igyekszik beállítani a potenciális külföldi vevőket távol tartó jogszabályt, Bokros Lajos szerint a lex Mol a hazai oligarchák egyéni érdekeit szolgálja - derül ki a Financial Times összeállításából.
NAPI Online, 2007. október 10. szerda, 15:48
Fotó:

A cikk szerint a budapesti gazdasági elit aggodalommal figyeli, mekkora hatalom koncentrálódik a Mol-vezetés, különösen Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató, és Csányi Sándor alelnök (és nem mellesleg OTP-vezér) kezében.

A lap Bokros Lajos véleményét idézi. A volt pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a lex Mol Magyarország üzleti oligarcháit, élükön Hernádit és Csányit védi, illetve azokat a politikusokat, akik támogatásokat kapnak az oligarcháktól. A CEU vezetője kijelentette: "Az állam részéről mindez brutális próbálkozás arra, hogy magánérdekeket védjen meg. Ez nem a közérdekről szól."

Eközben nem csitul a Mol és az OMV közötti nyilatkozatháború - derül ki az MTI lapszemléjéből. Az OMV már "évek óta" tárgyal a Mollal az együttműködésről, és "elkerülhetetlennek" tartja az iparági konszolidációt a térségben, idézte a szerdai Financial Times az osztrák olajcég vezérigazgatóját, aki szerint a magyar cég független részvényesei támogatják az egyesülést. A Mol-vezér szerint megszakították a tárgyalásokat.

Wolfgang Ruttenstorfer a londoni gazdasági napilapnak felfedte: az OMV azóta tárgyalásban áll az együttműködésről a magyar olajipari csoporttal, hogy 2001-ben 9 százalékos részt vásárolt a Molban.

E tárgyalások az utóbbi tizenkét hónapban "felgyorsultak", és "sok intenzív megbeszélés" volt arról, hogy miképp lehetne "kombinálni" a két üzletet, mondta Ruttenstorfer.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Financial Timesnak azt mondta, hogy a magyar cég valóban öt éve tárgyal az OMV-vel, de szavai szerint e tárgyalásokat "megszakította" az osztrák cég ellenséges nem hivatalos ajánlata.

Hernádi szerint az osztrákoknak emlékezniük kellett volna arra a régi térségbeli mondásra, hogy "ha valaki tejet akar, nem kell ahhoz megvenni a tehenet".

Az OMV vezetője szerint ugyanakkor az osztrák cég már kapcsolatba lépett a Mol legtöbb független részvényesével, akiknek mindegyike üdvözölte az összeolvadás gondolatát.


Ruttenstorfer szerint "nem mindegyikük mutatott hajlandóságot arra, hogy meg is szólaljon, de néhányuk jelezte, hogy aktivizálná magát".


A Financial Times felidézi, hogy eddig két nagy intézményi befektető, a Templeton és a Centaurus közölte nyilvánosan, hogy támogatja a tranzakciót.
Randel Freeman, a londoni központú Centaurus Capital befektetési csoport vezérigazgatója a múlt hónap végén külön levélben fordult Hernádi Zsolthoz és Csányi Sándor Mol-alelnökhöz. A cég által az MTI-hez Londonban eljuttatott levél szerint a Centaurus "ragaszkodik" ahhoz, hogy a Mol vezetése hagyjon fel minden olyan kísérlettel, amely a potenciális OMV-tranzakció "aláásására" irányul.

A levél szerint a Centaurus független Mol-részvényesként nem támogatja azokat a vállalatvezetés által kialakított "struktúrákat", amelyek alapján "sok elemző úgy véli", hogy a vezetésnek gyakorlatilag 40 százaléknyi Mol-részvény felett van ellenőrzése. Az ilyen struktúrák sem a Mol, sem részvényesei érdekeit nem szolgálják, és a Centaurus "erősen arra ösztönzi" a vállalatvezetést, hogy ezeket a struktúrákat építse le, állt a Mol vezetőinek küldött levélben.

A Centaurus levele szerint "rivális ajánlat hiányában" az OMV ajánlata "elég vonzó ahhoz", hogy közvetlenül a független részvényesek elé tárják, lehetővé téve, hogy ők, és ne a vállalatvezetés vagy a felügyelőbizottság ítélje azt meg.


Az OMV vezérigazgatója a Financial Timesnak azt mondta: az osztrák cég továbbra is elkötelezett az együttműködésről folyó tárgyalási folyamat mellett. Hozzátette: "van értelme" a két vállalat "kombinálásának", mivel a konszolidáció a térségben "elkerülhetetlen".

Ruttenstorfer szerint a térségben az utóbbi öt évben 12 nagyobb tranzakció ment végbe, és "úgy gondoljuk, hogy a történet ezzel még nem ért véget".


A Financial Times szerint az OMV azzal érvel, hogy a hozzá és a Molhoz hasonló nagyságú energiaipari csoportoknak egyesíteniük kell erejüket, hogy felvehessék a verseny a nyugati óriásokkal, amelyek "irigykedve figyelik" a gyorsan növekvő közép- és kelet-európai piacot, valamint az orosz energiatermelőkkel is, amelyeknek erős szándéka a belépés a finomítói piacra.

Hernádi Zsolt azonban a lapnak azt mondta: a Mol megtanulta, hogyan működjön jól versenyhelyzetben is. - A verseny azt jelenti, hogy változtatásokat kell végrehajtani, és mi folyamatosan változtatunk - mondta.

Ruttenstorfer szerint az OMV-ajánlat kimenetele most a piacon és az EU-bizottságon múlik; ez utóbbi egyelőre csak tanulmányozza, hogy a Mol védelmét is szolgáló magyar jogszabály megfelel-e az uniós előírásoknak.

Az OMV vezérigazgatója elismerte, hogy a folyamat "időbe telhet", de kijelentette, hogy az OMV két-három évet is tud várni.

Elemzésében a Financial Times megjegyzi: a magyarországi bal- és jobboldal között olyan mély a megosztottság, hogy az MSZP és a Fidesz hívei gyakran egy helyiségben sem hajlandók tartózkodni. Olyan erős azonban a vágy a Mol külföldi kézbe kerülésének megakadályozására, hogy a parlamenti képviselők félretették nézetkülönbségeiket, és 337:4 arányban megszavazták azt a törvényt, amely általában erősíti a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásoknál a cégvezetés hatáskörét a nem kívánt felvásárlások visszaverésére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK