A régiós tőzsdék főleg dollárban mérve mutattak jelentős erősödést, ugyanis a zöldhasú jelentősen gyengült a régió valutáihoz viszonyítva az elmúlt év során.

Száguldó Szófia és Prága

A befektetők Bulgáriában érhették el a legmagasabb hozamot; a Sofix index egy év alatt 60,5 százalékot ugrott dollárban számolva, de levában mérve is 44,4 százalékot hozott. A szófiai tőzsdén jegyzett részvények közül 14 árfolyama is 20 százalékot meghaladó mértékben bővült, közülük is kiemelkedik az elektromos szerszámokat és motorokat előállító Sparky Eltos AD 1163 százalékos teljesítménye, de az Orgachim AD 458,3 százaléka sem lebecsülendő.

A második helyet a csehek szerezték meg, ahol egy év alatt dollárban mérve 31,9, cseh koronában mérve 14,2 százalékot hozott az index. A tőzsde legjobban szereplő részvénye az Unipetrol 44,2 százalékos nyereséggel. Ugyanakkor negyven százalék felett kereshettek a befektetők, ha a Central Euro Med, az áramipari CEZ vagy a Komercni Banka részvényeibe invesztáltak.

A jól teljesítő hármas

Dobogós lett még a román tőzsde, ahol dollárban 27,9, lejben mérve 22 százalékot kaszálhattak a befektetők. Itt az SSIF Broker SA papírjaira volt érdemes tenni: a hozam 438,8 százalékot ért el. A Biofarm Bucurest 93,4 százalékkal a második helyre szorult, ezt követték még az Impact Developer és BRD Groupe Socie részvényei 55 és 51,4 százalékkal.

A térség messze legnagyobb forgalmú, és 2007-ben 105 új céget bemutató varsói tőzsde a WIG 20 index alapján dollárban számolva 25,1, míg zlotyban mindössze 5,2 százalékos hozammal lepte meg a befektetőket. Kimagasló a Polnord 75,2, az Agora 52 és a BRE 50,3 százalékos teljesítménye. Ugyanakkor az itt is jegyzett cseh áramipari CEZ részvényei csak 35,6 százalékot drágultak, miközben ugyanez a részvény Prágában 42 százalékkal emelkedett.

Pozsonyban dollárban mérve 22,7, szlovák koronában 7,2 százalékkal drágult az index értéke. A legjobban a Slovenske Energie papírjai szárnyaltak; az év végén 102,2 százalékkal értek többet. Utána hatalmas szakadék következik: a Slovnaft 7,6 százalékot hozott.

Gyengécske magyar blue chipek

Valószínűleg a Budapesti Értéktőzsdét sem zárták szívükbe a befektetők. A vezető magyar papírokat tömörítő BUX dollárban 16,8, forintban 5,6 százalékos nyereséget hozott. A legjobban teljesítő részvény címére az "A" kategóriában az Econet.hu pályázhat jó eséllyel 169,6 százalékos növekedéssel, de 100 százalékot meghaladó mértékben drágultak még a Pannonplast és az Állami Nyomda papírjai is.

A blue chipek közül egyedül a Mol volt képes érdemleges teljesítményt felmutatni; elsősorban az OMV felvásárlási ajánlatával kapcsolatos pletykák segítették 13,4 százalékos hozamhoz a Mol-befektetőit. Az OTP 0,5 százalékos nyereséget hozott, de az FHB már 0,7, a Richter 4,5, a Magyar Telekom 15, míg az Egis 28,7 százalékkal ért kevesebbet egy év alatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!