Nem volt komoly árfolyam reakció a hétfőn bejelentett adósmentéssel kapcsolatban miután túl nagy meglepetés nem érte a piacokat az előzetes várakozásokhoz képest. Ugyanakkor a bejelentéseknél mindenképpen pozitívumot jelent, hogy elindulhatnak az árverések, ez ugyanis azt jelenti a bankok számára, hogy a már több mint egy éve beragadt rossz hiteleknél elindulhat valamilyen megtérülés - mondta Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője. Igaz az egyelőre csak a 20 millió forint feletti hitelekre igaz, de akkor is pozitív változást jelent.

A svájci frank fixálása a 180 forintos árfolyamon is okozhat pozitívumot, amennyiben úgy nézzük, hogy ez lehetőséget ad az adósoknak arra, hogy a következő években rendezzék anyagi helyzetüket. Ez természetesen csak azokra igaz, akik nem csúsztak el nagyon a törlesztésekkel. Az árfolyamok fixálásával nem most, hanem 3,5-4 év múlva lesznek nagyobb bajok, mivel ezzel a rendszerrel egy borulást kódoltak be a rendszerbe - véli Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Az árfolyam különbözet miatt megnövő adósságot ugyanis ekkor kell majd elkezdeni törleszteni, ami sokaknak okozhat majd gondot. Jelenleg ugyanis mindenki csak azt fogja látni, hogy könnyebb lett a hitelei törlesztése, de azzal nem számolnak majd, hogy ezt pár év múlva kamatostul kell visszafizetni.

A bankok még nem kommentálnak

Néhány napig még vizsgálják a kormány bejelentésének a hatásait az OTP-nél, így egyelőre bank nem kommentálja az adósmentő csomagot. Erre várhatón szerdáig várni kell - mondta a Napi Gazdaságnak, Szűcs Ildikó, az OTP kommunikációért ügyvezető igazgatója. Az FHB is vizsgálja a bejelentés hatását, azt pedig, hogy a bankok külön kommentálják e a hírt, vagy csak a bankszövetség ad ki állásfoglalást még nem dőlt el - árulta el a Napi Gazdaságnak Kappéter Béla, az FHB sajtókapcsolatokért felelős munkatársa.

Kuti a Napi Gazdaságnak azt mondta: sok a bizonytalanság is megmaradt a bejelentéseket követően. Egyrészt nem lehet tudni, hogy a fixált árfolyam miatti adósság különbözetet milyen futamidő alatt kell majd visszafizetni, illetve ami ennél is nagyobb gond, hogy nem lehet tudni mi lesz a bankadó sorsa. Az ugyan látszik, hogy valamilyen formában fennmarad, sőt akár az adórendszer részévé is válhat a bankadó számolni azonban nem lehet előre. (Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter elismerte, hogy nincs megegyezés, szavaiból ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy nem a 2013-2014-es fizetés ténye, csak mértéke kérdéses.)

Mindezek alapján egyelőre nagyon nehéz lenne számszerűsíteni a hatásait a hétfőn bejelentett intézkedéseknek - vélik egyöntetűen a szakértők.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!