BUX
38538

Boríthatnak az Alibaba tulajdonosai

Jelentős mennyiségű Alibaba-részvényt is eladhatnak a jövőben az internetes kereskedőcég-óriás tulajdonosai, a kibocsátást követő eladási korlátozás egy nagyobb csomagra ugyanis holnapig érvényes - hívja fel a figyelmet az Equilor szakértőinek elemzése. A részvények ráadásul nem is igazán olcsók.

Napi.hu, 2015. március 17. kedd, 11:52

Március 18-án jelentős mennyiségű Alibaba-részvény zárolását oldják fel, amelyekre eladási korlátozást a tavaly szeptemberi részvénykibocsátás során vállaltak a cég tulajdonosai - hívja fel elemzésében a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. A cég múlt heti közlése szerint 437 millió részvényt értékesíthetnek a nagytulajdonosok, valójában csak 329 millió darab válik forgalomképessé. A maradék kb. 100 millió darabra egészen májusig érvényes értékesítési tilalom marad érvényben (ez nem az IPO-hoz, hanem a májusi gyorsjelentés időpontjához kapcsolódik) - írják.

A 329 millió darab részvény a tőzsdére lépés (IPO) méretéhez viszonyítva is jelentős, mivel a tavaly szeptemberi tranzakció során összesen 368,12 millió részvényt értékesítettek. Bár mindez csak elméleti lehetőséget kínál a felszabaduló részvények eladására, a tőzsdei szereplők ilyenkor kifejezetten óvatossá válnak, mert a zárolások feloldását követő napokban nem derül ki rögtön, hogy ki és mennyi részvényt értékesített.

A márciusi fordulópontnál sokkal fájdalmasabb lehet a szeptemberi időszak, mert ekkor majdnem minden tulajdonos, dolgozó és menedzsmenttag megválhat majd Alibaba-részvényeitől - mondják az Equilor elemzői. Ekkor több, mint 1,5 milliárd részvény válik elméletileg eladhatóvá.

Előre kell jelenteni

Az Alibaba egyetlenegy részvénysorozattal rendelkezik, ezek a papírok viszont az amerikai börzén nem kereskedhetőek. Ezt orvosolandó az Alibaba részvényeit ADS formában vezették be az amerikai börzére.

Az ADS-konstrukció a kisbefektetők számára mellékes tényező, a nagytulajdonosok számára viszont fontos momentum. Jack Ma, Joseph Tsai és a többi nagyrészvényes esetében ugyanis a társaság jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy az eredeti papírokat az amerikai tőzsdén eladható ADS-ekre váltsák át. Az átváltás 1:1 arányban történik és elhanyagolható költségvonzata van.

Február végéig összesen 498 millió Alibaba-részvényt váltottak át ADS-re a befektetők, ami már tartalmazza a tavaly szeptemberi IPO keretében értékesített 368,12 millió részvényt is. Az átváltásról hivatalosan csak akkor érkezik bejelentés, ha az nagytulajdonosokat (pl. Jack Ma, Joseph Tsai) érint - áll az elemzésben.

A részvénykibocsátás 68 dolláros árához képest az Alibaba papír kurzusa novemberben 120 dolláron, míg március elején 80,03 dolláron is járt.

Aggasztó jelek, drága papír

A szeptemberi tőzsdére lépés után két alkalommal tett közzé pénzügyi beszámolót az Alibaba. A novemberi adatok megnyugtatták a befektetőket, a januári végi beszámoló viszont negatív fogadtatásban részesült. Hiába nőtt ugyanis a felhasználói szám 45 százalékkal és az értékesített áruk mennyisége (GMV) 49 százalékkal az előző év azonos időszakához képest, az Alibaba cégcsoport árbevétele arányaiban nem tartott lépést ezen mutatókkal.

A befektető ebből azt a következtetést vonták le, hogy az Alibaba hosszabb távon nem lesz képes pénzre váltani a hírnevet, amivel az AliExpress, Taobao és Tmall platformok rendelkeznek.

Ezzel párhuzamosan a kínai konkurensek (Baidu, Tencent) is egyre nagyobb kihívást jelentenek, ráadásul az amerikai versenytársak sem pihennek: az Amazon a tervek szerint az Alibaba Tmall platformján nyit majd boltot.

Az Alibaba részvényei a szektortársakhoz mérve most EV/EBITDA-alapon 15-20 százalékos, míg P/E alapon 5-10 százalékos prémiummal forognak; a relatív drágaságot a befektetők a jelentős növekedési potenciállal indokolják. Ez a prémium 120 dolláros Alibaba-árfolyamnál még markánsabb volt, az azóta eltelt időszakban a befektetők viszont egyre borúsabban látják a cégcsoport jövőjét.

Ennek oka, hogy az Alibaba bevételeinek több, mint 80 százalék Kínából származik, a régió kapcsán pedig rendre a növekedési aggodalmakról hallunk. Idén már csak 7,0 százalékos GDP-bővülést várnak a piaci szereplők Kínában, ami az Alibaba értékesítéseinek növekedési dinamikáját is negatívan érinti, ebből fakadóan a részvény méltányos értéke is apad. Mindezt csak részben kompenzálja az, hogy az Alibaba más régiók meghódítására is készül - írják az elemzés készítői.