Borongós hétkezdet Budapesten

Eladói nyomás nehezedett a budapesti részvénybörzére. A pesszimista hangulat a nemzetközi piacokon a Northern Rock brit jelzálogpiaci szereplő pénzügyi helyzetének megroppanása miatti borúlátással volt összefüggésben. A BUX csak a nyitás követő pár percben tudott pluszban maradni, aztán lejtőre került.
NAPI Online, 2007. szeptember 17. hétfő, 16:58
Fotó:

A napi minimumot 26 567 ponton elérő irányadó mutató végül 180 ponttal feljebb fejezte be a hét első kereskedési napját. Vélhetően az említett nagy-britanniai cég zuhanása játszott szerepet abban, hogy az európai pénzügyi szektor képviselői vezették az esést, így a magyar piacon az OTP volt kénytelen jelentős értékvesztést elkönyvelni. A bankpapír 9,6 milliárd forintos forgalomban 2 százalékkal 9070 forintig gyengült. A blue chipek közül esett a Magyar Telekom is, az utolsó távközlési papírok 947 forinton cseréltek gazdát, ami 1,7 százalékos veszteséget értékvesztést takart. A Richter 37 200 forinton stagnált, az árral szemben ment ugyanakkor a Mol. Az olajrészvényeket vásárló befektetők 0,7 százalékkal 25 700 forintra növelték a papírok árfolyamát.

Az alsóházat is a mínuszok jellemezték, bár a kisebbik mutató, a Bumix kisebb esést produkált, mint nagyobb társa. Fő komponensei közül az Egis 1,6 százalékkal 22 500 forintra drágult. Közben a Fotex jegyzése kereken 2 százalékkal 978 forintra, az FHB kurzusa 0,4 százalékkal 2068 forintra esett, s a nap végére szintén 0,4 százalékkal ért kevesebbet a Danubius. A dráguló kivételek közé tartozott a Graphisoft Park mellett a TVK, vagy éppen a Freesoft. A nap győztese címet a több mint 6 százalékkal dráguló Pannon-Váltó szerezte meg, a legrosszabb teljesítményt pedig az Agrimpex 16 százalékos gyengülése jelentette. (Szám szerint a BIF árfolyama esett a legnagyobbat, ám a 90 százalékos süllyedés a névérték tizedelésével magyarázható.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK