A nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerint készült gyorsjelentés a forint gyengülése miatt a devizahiteleken elszámolt 2,764 milliárd forint nem realizált árfolyamveszteséggel magyarázza a profit csökkenését. Az árbevétel a vártnál amgasabb, 55,61 milliárd forint volt, ez 32,6 százalékkal több a bázisidőszakénál; az export ebből 47,716 milliárd forintot tett ki, ami 31,2 százalékos növekedésnek felel meg. Az üzemi eredmény 6,018 milliárd forint volt - ez 3,2 százalékos emelkedés, a NAPI konszenzusa 5,12 milliárd volt. A mérsékelt növekedés oka az alapanyag- és energiaárak emelkedése, valamint az elszámolt értékcsökkenési leírás. A készpénztermelő képességet mutató üzemi eredmény plusz értékcsökkenési leírás (EBITDA) a magas bázishoz képest 14,7 százalékkal nőtt 9,516 milliárd forintra. Az új kapacitások belépésével nőtt a termelés mennyisége: PVC-ből 9,2 százalékkal, vinilkloridból 20,6 százalékkal, az MDI-ből 76,3 százalékkal, anilinből 39,9 százalékkal, TDI-ből 4,4 százalékkal gyártott többet a BC-csoport az első negyedévben. A közvetlen költségek az árbevételnél dinamikusabban, 40,2 százalékkal emelkedtek, 40,458 milliárd forintra, ami a jelentés szerint a mennyiségi növekedésre, a beszerzési árakra és a 42,1 százalékkal növekvő értékcsökkenési leírásra vezethető vissza. A BC ma tartja közgyűlését, ahol az új vezérigazgató, Kay Gugler ismerteti a társaság stratégiáját - erről még beszámolunk. Az utóbbi két napban, úgy tűnik, a tulajdonosok bizakodva tekintenek a változások elé, különösen a Firthlion Limited, amely keddi bejelentése szerint 20,5 százalékra növelte részesedését a társaságban. Megdet Rahimklov közvetett részesedése ezzel 22,975 százalékra növekedett, vagyis befolyása meghaladja az eddigi legnagyobb tulajdonosét, az osztrák VCP AG-ét. A Concorde Call összességében pozitívan értékeli a jelentést, a gyenge nettó eredmény ellenére nem számít esésre, hiszen operatív szinten a társaság kifejezetten szépen teljesített. Az árfolyam szempontjából sokkal fontosabb lehet a mai közgyűlésen publikálandó új 10-éves stratégia tartalma.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!