Borús a hangulat a nemzetközi tőzsdéken

Csökkenéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei pénteken, a hosszú hétvégét megelőző utolsó kereskedési napon, mivel a befektetőket egyre inkább aggasztja a kínai-amerikai kereskedelmi viszály. Hétfőn a munka ünnepe miatt zárva lesz az amerikai tőzsde - írta az MTI. A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken is a borúlátás uralkodik.
Domokos Erika, 2018. augusztus 31. péntek, 16:14
Fotó: Shutterstock

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,08 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,14 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,11 százalékos mínuszban indította a kereskedést.

Csütörtökön megszakadt a nyereségek sorozata, négy egymást követő kereskedési nap után először mínuszban zártak az indexek, miután Donald Trump amerikai elnök a Bloombergnek megerősítette, hogy ígéretéhez híven kész 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkekre pótvámot kivetni már a jövő héten. Szeptember 5-én, jövő hét szerdán jár le a pótlólagos vámok bevezetését megelőző 30 napos társadalmi vita határideje, így a washingtoni kormányzat meghozhatja a döntést az új vámtarifákról.

Éleződni látszik a feszültség Donald Trump és Európai Unió között is. Az amerikai elnök azonnal elutasította azt a csütörtökön elhangzott javaslatot, hogy az unió kész akár nullára csökkenteni valamennyi ipari termékre, köztük a gépjárművekre vonatkozó importvámokat, ha az Egyesült Államok is megteszi ezt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken megerősítette, hogy az unió nem ül ölbe tett kézzel, hanem válaszlépést tesz, ha Washington megemeli az európai autók vámtételét.

Csütörtökön a Dow Jones 0,53 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,44 százalékos, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,26 százalékos veszteségben fejezte be a kereskedést.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken is a borúlátás uralkodik. Péntek délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,48 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,86 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 1,25 százalékos mínuszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1628 dollárt adtak, 0,36 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A japán jenhez képest viszont 0,16 százalékkal gyengült a dollár, 110,82 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,24 százalékos veszteségben, 77,83 dolláron, míg az októberi szállítású WTI 0,40 százalékos mínuszban, 69,97 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,13 százalékkal, 1206,60 dollárra nőtt - írta az MTI.

A kép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK