Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 299,08 pontos, 0,80 százalékos csökkenéssel, 37 185,93 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 10,6 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

Az OTP enyhe erősödése sem tudta ellensúlyozni a Mol és a Richter árfolyamának esését, így alacsony forgalom mellett mínuszban zárt a BUX - mondta Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek. A Molnál az árfolyam gyengülése profitrealizálással magyarázható, az OTP-nél az erősödés pedig a jövőre mérséklődő bankadó bejelentésével, amelyet pozitív üzenetként értelmeztek a piacok.

Bár pénteken alulteljesítő volt a BUX a nemzetközi piacokhoz képest, a hét folyamán viszont több mint 2 százalékkal erősödött - mondta Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1-en. A pénteki korrekció a BÉT-en annak volt köszönhető, hogy legközelebb szerdán lesz kereskedés, ezért többen inkább most realizálták a profitot.

A Mol árfolyama 56 forinttal, 1,84 százalékkal 2984 forintra csökkent, 1,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 50 forinttal, 0,49 százalékkal 10 350 forintra erősödött, forgalmuk 6,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 0,50 forinttal, 0,13 százalékkal 392,50 forintra esett, forgalma 368,9 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 50 forinttal, 0,93 százalékkal 5350 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3654,10 ponton zárt pénteken, ez 90,87 pontos, 2,43 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai indexek

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék irányadó mutatói pénteken, a kockázatvállalási hangulaton sokat javított, hogy Pierre Moscovici gazdasági ügyekben illetékes európai biztos jelezte, szeretné csökkenteni a Brüsszel és a Róma közötti feszültséget - írta az MTI.

A londoni FTSE-100 mutató 0,32 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,31 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,63 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Milánó 0,04 százalékos mínuszban, Madrid pedig 0,03 százalékos nyereségben zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,11 százalékkal, 361,24 pontra süllyedt. Az FTSE Eurofirst 300 index 0,09 százalékkal emelkedett, de az euróövezeti EuroStoxx50 0,06 százalékkal esett.

A gyorsjelentési szezon közepette a nap vesztese az autóipari szektor volt. Az utóbbi hét év legrosszabb napja áll a Michelin francia abroncsgyártó mögött, árfolyama 11,28 százalékkal esett annak nyomán, hogy rontotta idei eredmény-előrejelzését. Ugyan emiatt az ok miatt a Daimler német luxusautó-gyártó 1,95 százalékos mínuszban, 51,39 eurón zárt, de napi minimumán, 48,77 eurón ötéves mélyponton is járt az árfolyam.

A befektetők figyelme főleg az olasz és a brit eseményekre irányult. Az olasz kormány védelmébe vette jövő évi költségvetési prioritásait, miután az Európai Bizottság levélben kifogásolta, hogy az elé terjesztett javaslat sérti az európai szabályokban lefektetett kötelezettségeket. Rómának hétfőre kell választ küldenie Brüsszelbe. Az irányadó olasz tőzsdeindex felfelé indult meg, és csökkentek az olasz államkötvényhozamok is délután azt követően, hogy Moscovici - a kedélyeket csillapítandó - kijelentette, a bizottság nem fog beavatkozni Olaszország gazdaságpolitikájába, és a költségvetési célszámok miatti nézeteltérések okos és higgadt megoldását szorgalmazta.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,23 százalékos, az S&P 500-as index 0,43 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,37 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,10 százalékos nyereségben, 80,16 dolláron, a novemberi WTI pedig 0,93 százalékos pluszban, 69,29 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,01 százalékkal, 1230,20 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1497 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,38 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!