Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Piaci összefoglaló - 2013.11.13.

Borús hangulatban indult a kereskedés Európában: az enyhe amerikai mínuszokat követően az ázsiai befektetők hangulatát a kínai pártvezetés üléséről kiadott közlemény vetette vissza, miután a piaci résztvevők a várt reformok kérdéseiben nagyobb előrelépést reméltek.

A bankközin a font a dollárral szemben mutatott keddi csökkenését csaknem teljesen ledolgozva kapaszkodott vissza az 1,60-as szintek közelébe délelőtt, miután a vártnál kedvezőbb munkaerőpiaci adatközlések mellett a Bank of England döntéshozói által előbbre hozott kamatemelés lehetősége együttesen felfelé segíthette a szigetország fizetőeszközét.

Az árupiaci termékek esetében a sárga nemesfém jegyzése felfelé kapaszkodott a szerdai kereskedés első felében; azonban a trend továbbra is lefelé mutat; így az 1260-1270-es zónából lefelé kitörve alighanem újabb csökkenés következhetne az arany számára.

Devizapiaci kitekintés

Komoly forintgyengülés bontakozott ki az elmúlt hetek folyamán; ugyanakkor a hazai fizetőeszköznek a hét első felében sem sikerült magára találnia. Az EURHUF kurzusa ismét emelkedett kedden, miután az októberben tovább csökkenő inflációs ráta után érkezett MNB-elnöki komment szerint lehet még tere a kamatcsökkentésnek a későbbiekben is. Amennyiben a gyengülés folytatódna, első körben a lélektani 300-as szint, majd a 302-303-as ellenállási zóna jelentheti a következő megállót.

Jelentős gyengülést produkált az angol font kedden délelőtt, miután a vártnál nagyobbat fékező brit inflációs ráta hatására a piaci szereplők részben újraértékelték a Bank of England által végrehajtandó, korai kamatemelésre vonatkozó várakozásaikat. Az éves inflációs ráta a korábbi hónap 2,7%-os értékéről 2,2%-ra süllyedt; míg az elemzők 2,5%-ot vártak; a maginfláció pedig négyéves mélypontra, 1,7%-ra süllyedt. Az elmúlt időszakban beérkezett, vártnál kedvezőbb brit makroadatok hatására jelentős várakozások előzték a piacokon a Bank of England negyedéves inflációs jelentését; valamint a szeptemberi foglalkoztatottsági adatsorokat is.

Az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája az előzetes várakozásoknak megfelelően 7,7%-ról 7,6%-ra süllyedt szeptemberben; míg a munkanélküli kérelmek immár tizenkettedik hónapja csökkentek; októberben az elemzők által várt 30e helyett 41 700-zal kevesebben folyamodtak munkanélküli ellátásért.

Az angol font a kedvezőbb adatközlésekre erősödéssel reagált, majd a szigetország fizetőeszköze a Bank of England negyedéves inflációs jelentését követően további javulást produkált: a GBPUSD kurzusa a keddi süllyedés jelentős részét ledolgozva 1,60 közelébe kapaszkodott vissza, miután a brit jegybankárok kedvezőbben ítélték meg a gazdaság helyzetét. A közzététel alapján a Bank of England döntéshozói szerint, válaszul a javuló munkaerőpiaci kilátásokra immár hamarabb sor kerülhetne az első kamatemelésre: a BoE állásfoglalása alapján a kitűzött 7%-os munkanélküliségi ráta akár már a 2014-es év második felében elérhető lehet. (Szemben a korábbi, 2016-os jegybanki várakozásokkal.

A délutáni piaci összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!