A vártnak megfelelő mértékben, 12,9 százalékkal 453 millió euróra csökkent az Erste Group kisebbségi érdekeltségek levonása utáni nettó nyeresége az idei első félévben - közölte a társaság. Az eredményt pozitív és negatív egyszeri tételek egyaránt befolyásolták, mégis bizonyítja vállalkozásunk erejét - nyilatkozta Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója. Mindezek mellett jelentősen javítottuk tőkehelyzetünket is, és 2012. június 30-ára 9,9 százalékos EBA tőkerátát értünk el. Az eredménytartalékot is figyelembe véve ez az arány 10,4 százalékra javult. Az ügyfélbetétek állománya is jól alakult - folytatta Treichl. A nem alapvető eszközök folyamatos csökkentése tükrözi az alapvető lakossági és vállalati üzletágak iránti elkötelezettségünket Közép- és Kelet-Európában. Miközben továbbra is igen jó teljesítményt értünk el Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában, nekiláttunk román leányvállalatunk átalakításának, hogy középtávon itt is kiaknázhassuk majd a növekedési lehetőségeket - foglalta össze a vezérigazgató.

A nettó kamatbevétel az első félévében 1,9 százalékkal 2651,7 millió euróra csökkent a nem alapvető eszközök csökkentése és a nyomott hitelkereslet következtében. A nettó díj- és jutalékbevétel 865,5 millió euró lett, amely 4,5 százalékkal alulmaradt a 2011. első félévi eredményhez képest a gyengülő értékpapír-üzletek miatt. A nettó kereskedési eredmény a 2011 első félévi 288,8 millió euróról 121,5 millió euróra esett vissza 2012 első félévében, mivel a tavalyi értékelési nyereség 2012 első félévében nem ismétlődött meg.

Az Erste árfolyama
Kép: Forrás: Markers grafikonrajzoló


Az alacsonyabb nettó kereskedési eredmény következtében a működési bevétel 6,7 százalékkal 3638,7 millió euróra csökkent  A kockázati költségek 6,6 százalékkal, a 2011. első félévi 920,8 millió euróról 981,8 millió euróra emelkedtek, amely az átlagos ügyfélhitelekhez képest 146 bázispontra növekedett 2012. első félévében. Románia és Horvátország kivételével a céltartalékolás szintje az alapvető piacokon csökkent vagy stabil maradt. Az eszközminőség vegyes volt: Ausztria, Csehország és Szlovákia javuló tendenciát mutatott, miközben Románia, Magyarország és Horvátország romló eredményekről számolt be áll a jelentéshez fűzött kommentárban. Összességében a nem teljesítő hitelek aránya az ügyfélhitelek százalékában 9,2 százalékra nőtt a félév végére a tavaly év végi 8,5 százalékról, az NPL-fedezeti ráta ugyanakkor 61,2 százalékra javult.

Az egyéb üzemi eredmény 2012. első félévében -68,1 millió euróra javult a -260,2 millió euróhoz képest. Ez elsősorban a tier 1-es és tier 2-es pénzeszközök visszavásárlásából származó 413,2 millió eurós bevételnek köszönhető, amelyet részben ellensúlyozott a Banca Comercialã Românã 210 millió eurós goodwill kiigazítása és egy 60,6 millió eurós költség a deviza jelzáloghitelek kamattámogatásáról szóló magyarországi jogszabály elfogadását követően (amely az első negyedévében kockázati költségként, most viszont egyéb működési eredményként került feltüntetésre). A 114,5 millió eurós bankadó kiadás továbbra is ezt a tételt terhelte 2012 első félévében

A core tier 1-es alaptőke jelentős javulással elérte a 11,3 milliárd eurót, amellyel a core tier 1-es alaptőkeráta 10,4 százalékra nőtt az év végi 9,4 százalékról.  A részvényenkénti nyereség 1,51 euró volt (mérleg szerinti EPS: 0,98 euró)

Gyengülő kilátások

Az Európára és köztük az Erste Group alappiacaira vonatkozó makrogazdasági kilátások tovább romlottak az első félévében - áll a jelentésben Miközben Ausztria, Szlovákia és Románia továbbra is várhatóan növekvő GDP-ről fog beszámolni 2012-ben, a többi ország gazdaságának a GDP-je csökken a közszféra és a háztartások visszafogott kiadási hajlandósága, alacsony befektetési tevékenység és gyengülő export mellett. Az eurózóna perifériáján kialakult államadóssági válság továbbra is kedvezőtlen hatással lesz a politikai tevékenységre és a fontosabb gazdasági mutatókra.

Mindezek mellett az Erste Group elsődleges fontosságú célkitűzései 2012 hátralevő hónapjaira az erős tőke- és likviditási helyzet megőrzése, valamint a szigorú költséggazdálkodás lesz. A nem alapvető eszközök további visszavágása, a magas minőségű államkötvények hozamának csökkentése, a hitelezés növekedésének hiánya, valamint az új hitelezéseknél az ügyfelek alacsony szintű finanszírozása negatív hatással lesz a nettó kamatbevételre. Ugyanígy az értékpapír üzletág/vagyonkezelés díjbevétele is nyomás alatt marad. Miközben a teljes évre vonatkozó működési eredmény az előrejelzések szerint valamivel a 2011-es eredmény mögött marad, a kockázati költségek várhatóan 2,0 milliárd euróra csökkennek 2012-ben annak ellenére, hogy a kockázati költségek idén tetőznek Romániában. A BCR, az Erste Group romániai leányvállalata várhatóan ismét nyereségessé válik 2013-ra.

Az Erste Group azzal számol, hogy az összes tőkekövetelményt (EBA, Bázel III.) kényelmesen és fenntartható módon teljesíteni tudja az előírt határidőig, likviditási helyzete szinte az összes versenytársáénál jobb marad, és mindennek köszönhetően jó pozícióban lesz ahhoz, hogy a jövőben is élni tudjon az alapvető üzletágai területén jelentkező növekedési lehetőségekkel.

Magyarország

A magyarországi lakossági, valamint kis- és középvállalati üzletágban elért nettó kamatbevétel a tavaly első félévi 189,1 millió euróról 13,2 millió euróval, vagyis 7,0 százalékkal csökkenve az idei első félévében 175,9 millió euró lett. Ez az eredmény a devizahatásokkal korrigáltan 1,9 százalékos javulást mutat. A lakossági devizahitelek kedvezményes árfolyamon történő, és a törvényhozás által lehetővé tett végtörlesztéséből adódó csökkenő kamatbevételt ellensúlyozta a kereskedési eszközökből származó kamatbevételek eltolódása a nettó kamatbevétel irányába. A nettó díj- és jutalékbevétel 3,7 millió euróval, vagyis 7,6 százalékkal 45,3 millió euróra esett vissza. A devizahatásokkal korrigáltan a nettó díjbevétel 1,3 százalékkal nőtt a pénzforgalmi tranzakciók és a lakás-takarékpénztári szerződéskötési díjak magasabb jutalékainak köszönhetően. Az előző időszak 6,6 millió eurós nettó kereskedési eredménye 2012. első felében 13,3 millió euróval -6,7 millió euróra csökkent, amit főként az értékesítési céllal tartott pénzügyi eszközök kamatbevételével kapcsolatos jelentések változása eredményezett. A tavalyi utolsó negyedévében végrehajtott szerkezetátalakítási intézkedéseknek köszönhetően a működési kiadások a 2011 első félévi 101,3 millió euróról 19,3 millió euróval, vagyis 19,1 százalékkal (devizahatásokkal korrigálva: -11,3 százalékkal) csökkentek és 2012 első félévében 82,0 millió eurós szintet értek el. Mindezek következtében a költség/bevétel arány 38,2 százalékra javult a 2011 első félévi 41,4 százalékról.

A kockázati céltartalékok 2012 második negyedévi visszaesését a devizahitelesek következő öt évre vonatkozó támogatásáról szóló jogszabályi változás eredményezte. Ennek következtében az első negyedévben megképzett 75,6 millió eurós összes céltartalékból 60,6 millió euró kockázati céltartalék került feloldásra. A jövőbeli adókiadások ellensúlyozására ugyanezen összegben az Erste Bank Hungary céltartalékot képzett, ami az "egyéb eredmények" sor 2011 első félévi -36,5 millió eurós adatát 56,4 millió euróval -92,9 millió euróra rontotta le. A kisebbségi érdekeltségek levonása utáni nettó eredmény -72,7 millió eurót tett ki, az előző év azonos időszakában elért -51,2 millió euróval szemben.

 

A piac nem örül

 

Az Erste részvényei eséssel reagáltak a gyorsjelentésben közölt adatokra, a papaírok a kereskedés első órájában 2,3 százalékot veszítettek értékükből a Bécsi Értéktőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!