Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,36 százalékkal 23 348,74 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 0,32 százalékkal esett, és 2572,84 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 0,03 százalékkal lett kevesebb, és 6598,96 ponton zárt - írja az MTI.

A gyógyszer- és a bankrészvények többnyire gyengültek, a technológiai papírok viszont valamivel jobban tartották magukat. Az Apple több mint 2 százalékkal erősödött, mert piackutatók szerint nagy lesz a kereslet a cég új iPhone X készüléke iránt. Az Apple csütörtökön teszi közzé negyedéves eredménybeszámolóját.

Nyomást gyakorolt a jegyzésekre, hogy az amerikai képviselőházban vita folyik a Trump-féle adócsökkentés ütemezéséről, és a vállalati nyereségadó, csak fokozatosan, 2018-tól évi 3 százalékponttal csökkenve csak 2022-ig süllyedne 20 százalékra a jelenlegi 35 százalékról - írja az MTI.

Idegességet váltott ki a piacon, hogy vádat emelnek Trump elnök volt kampányfőnöke és annak volt üzlettársa ellen annak a vizsgálatnak a nyomán, amelyet a különleges ügyész folytat Oroszországnak a tavalyi amerikai választási folyamatba való beavatkozásáról.

A befektetők kivárnak a Fed, a Bank of England és a japán jegybank ülése előtt, és találgatják, hogy kit jelöl Trump elnök Janet Yellen utódjául a Fed élére. A Fed monetáris politikai döntéshozó testületének szerdán végződő kétnapos ülése ezúttal kevésbé foglalkoztatja a tőzsdéket, elég egyhangú a vélemény, hogy a bank majd decemberben nyúl az irányadó kamathoz.

A Fed-elnök személyének messzemenő hatása lehet az értéktőzsdékre, különösen ha az új vezető Yellennél agresszívebb kamatemelés mellett száll síkra. Trump várhatóan a héten megnevezi jelöltjét és értesülések szerint Jerome Powell, a Fed kormányzótanácsának egyetlen republikánus tagja a legesélyesebb, noha állítólag Yellen is a finalisták között van. Úgy tudni, hogy Powell a fokozatos, mérsékelt kamatemelés híve, akárcsak Janet Yellen.

Az olajpiacon tovább erősödtek a jegyzések, mert a várakozások szerint az OPEC , Oroszország és néhány más nagy exportőr meg fogja hosszabbítani a jövő márciusban lejáró termeléscsökkentési megállapodást, amelynek keretében januártól napi 1,8 millió hordóval fogták vissza a kínálatot.

Csütörtök kora estig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 14 centtel, 54,04 dollárra emelkedett. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus ára 10 centtel, 60,54 dollárra ment föl.

Az arany kissé drágult. A fém unciáját (31,104 gramm) este 1273,30 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 3,50 dollárral magasabban, mint péntek este.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!