Borús napra ébredtek a devizahitelesek - csúcsközelben a CHF

Rosszabb hangulatban kezdődött a keddi kereskedési nap a piacokon, ráadásul a forint érzékenyebben reagál a kedvezőtlen eseményekre, mint a zloty.
NAPI, 2010. szeptember 7. kedd, 09:33
Fotó:

Negatív hangulat uralkodik a tőke- és devizapiacokon, az európai részvényindexek mínuszban kezdtek, az euró gyengült mind a dollárral, mind a svájci frankkal szemben - magyarázza a forintgyengülés okait Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank üzletkötője.

A szakember elmondta: az euró dollárjegyzése 1,28 környékére, svájcifrank-árfolyama pedig az 1,29-es szint közelébe esett. Ez azt eredményezte, hogy az euró 287,20 forinton tetőzött, a dollár 224-re drágult, a svájci frank pedig 221,80 forintra emelkedett. Nincs már messze a korábbi, 223 forintos svájcifrank-rekord sem, ez a szint egy-két napon belül újra elérhető - vélekedett Ruzsonyi.

A negatív hangulat az európai bankok európai szuverén kitettségével kapcsolatos, újra felélénkült aggodalmakkal, illetve azzal magyarázhatók, hogy a piac negatív meglepetést vár a ma megjelenő német ipari megrendelési adatoktól. Mindemellett az Ecofin-ülésre figyelnek a befektetők.

Az Ecofin mai ülésének napirendjén az új európai felügyeleti rendszer kereteinek jóváhagyása mellett szerepel például a nyugdíjpénztárak költségvetési beszámításának kérdése. További részleteket erről itt olvashat.

Hozzátette: a forintot nemzetközi hatások mozgatják, ráadásul a hazai deviza érzékenyebbnek mutatkozik, mint a lengyel, az euró zlotyjegyzése 3,95 alatt marad.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK