Piaci összefoglaló - 2013.11.05.

Bár az európai kereskedés ismét a kivárás jegyében indult kedden: a kontinens részvényindexei a délelőtt második felében lefelé kanyarodtak, miután az Európai Bizottság őszi előrejelzéseiben lefelé módosította GDP-növekedési várakozásait. (Dax -0,59%; Cac -1,13%; FtseMib -1,34%; Ibex -1,30%)

A bankközi devizapiacon az EURUSD kurzusa ismét lefelé vette az irányt kedden, miután a Bizottság borús őszi prognózisai mellett a befektetők továbbra is az ECB által alkalmazott, újabb monetáris lazítás lehetőségeit latolgatták: a devizapár az erőtlen hétfői korrekciót követően 1,3468-ig süllyedt.

A hétfői korrekciót követően ismét gyengülni kezdett a forint: az EURHUF jegyzése 296,87-ig emelkedett a kereskedés második felében; míg az angol font kurzusát a pozitív csalódást okozó szolgáltatói beszerzési menedzserindex segíthetett felfelé a dollárral szemben. A GBPUSD jegyzése 1,5957-ről egészen 1,6058-ig emelkedett a keddi kereskedés első felében.

Devizapiaci kitekintés

Kedvezőtlenebb képet fogalmazott meg az eurozóna gazdasági kilátásaival kapcsolatban az Európai Bizottság. A ma közzétett őszi előrejelzések szerint 2014-ben 1,1%-os ütemben bővülhet majd az euroövezet gazdasága, szemben a korábban várt 1,2%-os értékkel; míg a Bizottság prognózisa alapján a munkanélküliségi ráta 2013-ban és 2014-ben is 12,2%on ragadhat majd, és csupán 2015-ben mérséklődhet majd 11,8%-ra.

Az Európai Bizottság ugyanakkor kedvezőbb előrejelzéseket fogalmazott meg Magyarországgal kapcsolatban: a prognózis idén 0,7%; míg 2014-ben 1,8%-os GDP bővüléssel számolt; míg a Bizottság szerint a költségvetés hiánya 2013-ban 2,9%, majd jövőre 3% lehet majd.

 

Az előzetes piaci várakozásoknak megfelelően továbbra is 2,5%-on tartotta az alapkamatot mai ülésén az ausztrál jegybank. Bár Glenn Stevens az elmúlt hét folyamán igen sarkosan fogalmazva az ausztrál dollár árfolyamának túlértékeltségéről beszélt, a jegybank első embere ismét megragadta az alkalmat, és verbális intervenciójában ismét túl magasnak nevezte a devizaárfolyamot. A jegybankárok értékelése alapján a gazdasági egyensúly eléréséhez gyengébb árfolyamra lenne szükség: így a közlemény és a jegybankelnök szavait követően az ausztrál dollár gyengülni kezdett az amerikai dollárral szemben. Az AUDUSD kurzusa 0,9465-ig süllyedt a hajnali kereskedésben, majd az 50-napos mozgóról fordulva a devizapár a korábbi lokális tető, 0,9530 közelébe kapaszkodott vissza.

Jó formában indította a hetet az angol font: a hétfői kereskedésben közzétett és a vártnál erősebb építőipari PMI mutató után ezúttal a szolgáltatói beszerzési menedzserindex okozott pozitív csalódást: a mutató októberi értéke a várt 59,8 pont helyett 62,5 pontra emelkedett, amely 1997 májusa óta a legmagasabb értéknek felel meg. A vártnál gyorsabban magára találó építő-, és feldolgozóipar mellett a szolgáltató-szektor javuló kilátásai nyomán a Markit munkatársai szerint a brit gazdaság a korábban becsült 0,8%-os értékkel szemben 1,3%-os bővülést produkálhatott a harmadik negyedév folyamán. A pozitív adatközlés után a font tovább erősödött a dollárral szemben: a GBPUSD 1,5957-ről egészen 1,6058-ig emelkedett a keddi kereskedésben.

Az délutáni piaci összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!